Gnocchi szpinakowe
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Szpinak (120 g)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na gnocchi szpinakowe krok po kroku
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Natomiast szpinak blendujemy na mus.
Gotowe ziemniaki przepuszczamy przez prasę, a następnie dodajemy do nich jajko, mus szpinakowy, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.
Ciasto formujemy w wałki i tniemy na mniejsze kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy delikatnie widelcem.
Gotowe wrzucamy do gotującej się wody. Wrzucamy je partiami. Wyjmujemy je z momencie, kiedy wypłyną do góry.
Więcej informacji na temat gnocchi szpinakowego
Pyszne gnocchi ze szpinakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych. Kluseczki gnocchi ze szpinakiem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie komponują się również z fetą lub jako tradycyjne kluseczki, ale w sosie szpinakowym.
Jak zrobić gnocchi ze szpinakiem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Natomiast szpinak blendujemy na mus. Gotowe ziemniaki przepuszczamy przez prasę, a następnie dodajemy do nich jajko, mus szpinakowy, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na mniejsze kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy delikatnie widelcem. Gotowe wrzucamy do gotującej się wody. Wrzucamy je partiami. Wyjmujemy je z momencie, gdy wypłyną do góry.
Sprawdzony przepis na gnocchi szpinakowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Włoskie gnocchi szpinakowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy również przygotować gnocchi ze szpinakiem i serem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w gnocchi szpinakowym
Lista alergenów dla gnocchi szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gnocchi szpinakowego
Gnocchi ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.