Gnocchi szpinakowe

Opublikowano: 03.04.2022 r., 15:02 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spinach gnocchi in a bowl
Gnocchi szpinakowe
Gnocchi szpinakowe to doskonały pomysł na dodatek do dań głównych. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Blendowanie 45 min
253 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki średnie (1000 g)
  • Szpinak (120 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, miska, praska do ziemniaków

Przepis na gnocchi szpinakowe krok po kroku

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Natomiast szpinak blendujemy na mus.

Gotowe ziemniaki przepuszczamy przez prasę, a następnie dodajemy do nich jajko, mus szpinakowy, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita.

Ciasto formujemy w wałki i tniemy na mniejsze kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy delikatnie widelcem.

Gotowe wrzucamy do gotującej się wody. Wrzucamy je partiami. Wyjmujemy je z momencie, kiedy wypłyną do góry.

Jak oceniasz przepis na gnocchi szpinakowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat gnocchi szpinakowego

Pyszne gnocchi ze szpinakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych. Kluseczki gnocchi ze szpinakiem są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie komponują się również z fetą lub jako tradycyjne kluseczki, ale w sosie szpinakowym.

Jak zrobić gnocchi ze szpinakiem? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Natomiast szpinak blendujemy na mus. Gotowe ziemniaki przepuszczamy przez prasę, a następnie dodajemy do nich jajko, mus szpinakowy, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Ciasto formujemy w wałki i tniemy na mniejsze kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy delikatnie widelcem. Gotowe wrzucamy do gotującej się wody. Wrzucamy je partiami. Wyjmujemy je z momencie, gdy wypłyną do góry.

Sprawdzony przepis na gnocchi szpinakowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Włoskie gnocchi szpinakowe odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Możemy również przygotować gnocchi ze szpinakiem i serem. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w gnocchi szpinakowym

Lista alergenów dla gnocchi szpinakowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gnocchi szpinakowego

na 100g gotowej potrawy

Gnocchi ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
140.77
253.39
Białko (g)
5.30
9.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
28.50
51.29
Węglowodany przyswajalne (g)
26.95
48.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
2.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
0.81
1.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.57
1.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.24
0.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.13
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.42
24.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
42.68
76.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.13
27.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.77
10.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.50
Ryboflawina (mg)
0.15
0.27
Niacyna (mg)
2.26
4.07
Foliany (µg (mcg))
60.08
108.14
Beta karoten (µg (mcg))
443.67
798.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
15.96
28.73
Potas (mg)
356.72
642.10
Wapń (mg)
22.04
39.67
Fosfor (mg)
76.83
138.30
Magnez (mg)
29.97
53.95
Żelazo (mg)
2.08
3.75
Cynk (mg)
0.53
0.95
Miedź (mg)
0.13
0.23
Mangan (mg)
0.34
0.61
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi szpinakowego 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gnocchi szpinakowego

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Szpinak
120 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
18.00