Drożdżówki z makiem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (200 ml)
- Drożdże świeże - 1 kawałek (40 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (120 g)
- Masa makowa - 1 puszka (400 g)
Przepis na drożdżówki z makiem krok po kroku
Drożdże wymieszaj z odrobiną mąki, ciepłym mlekiem i odrobiną cukru.
Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodaj resztę produktów oprócz maku i wyrób ciasto, ponownie odstaw na 30 minut.
Jajko ubijaj do uzyskania gęstej piany i połącz z masą makową.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i dodaj warstwę maku.
Zawiń całość w rulon i przekrój w paski o grubości 3-4 cm.
Przełóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat drożdżówek z makiem
Drożdżówki z makiem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.
Przepis na drożdżówki z makiem nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.
Zatem, jak zrobić drożdżówki z makiem, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże — mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz nasz bułeczki, będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło, mak. Idealnie sprawdzi się tutaj mak z puszki. Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.
W tym momencie przygotujemy makowy farsz. Wystarczy, że jedno jajko ubijesz do uzyskania piany, a następnie wymieszasz z makiem. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego zrób rulon, posmaruj makiem i potnij na równe paski o grubości 3-4 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Po 15 minutach nasze bułeczki drożdżowe z rabarbarem. Gdy ostygną, polej je odrobiną lukru. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Skoro już wiesz jak upiec najlepsze, domowe łakocie, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj je dla dzieci i nie tylko.
Alergeny w drożdżówkach z makiem
Lista alergenów dla drożdżówek z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z makiem
Drożdżówki możesz przygotować z dowolnymi dodatkami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.