Drożdżówki z jabłkami
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g do ciasta i 100 g do kruszonki (600 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Masło (50 g)
- Cukier - 50 g do ciasta i 50 g do kruszonki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Jabłko (700 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
Przepis na drożdżówki z jabłkami krok po kroku
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Duś jabłka z sokiem z cytryny, 4 łyżkami wody i łyżeczką cynamonu, aż jabłka zmiękną.
Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj mąkę z resztą cukru na ciasto.
Dodaj do miski wyrośnięty zaczyn, 2 jajka i dobrze wyrób ciasto.
Podziel je na mniejsze kawałki. Uformuj kulki i zgnieć je. Na środku każdego placka ułóż jabłka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosły.
Z reszty cukru, mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając składniki w palcach.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Roztrzep jajko z 3 łyżkami wody.
Brzegi wyrośniętych bułeczek posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz w 180 C przez 20 minut.
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z makiem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat drożdżówek z jabłkami
Przepis na drożdżówki z jabłkami to sprawdzony przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto drożdżowe, idealne dla miłośników słodkich wypieków z kruszonką.
Jest to sprawdzony przepis na domowe drożdżówki, które nadziane są jabłkami z cynamonem i upieczone z kruszonką na wierzchu. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub dać do szkoły dla dzieci, ale pamiętaj, żeby takie drugie śniadania czy desery występowały tylko od czasu do czasu, ze względu na zawarty w nich cukier i użytą białą mąkę.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. To dokładnie mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — wykładamy blachę papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Takie jabłka mieszamy z cynamonem. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Każdą kulkę spłaszczamy, nakładamy na nią jabłka i zawijamy. Drożdżówki z jabłkami przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest on niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte drożdżówki i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od wielkości bułeczek pieczemy je około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz już bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką są gotowe i możesz wyjąć je z piekarnika. Możesz podawać je z twarożkiem oraz szklanką mleka.
Dokładną instrukcję jak zrobić drożdżówki z jabłkami znajdziesz powyżej.
Alergeny w drożdżówkach z jabłkami
Lista alergenów dla drożdżówek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze drożdżówek z jabłkami
Drożdżówki z jabłkami należy jeść z umiarem, ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(66g)
Węglowodany
(66g)
Tłuszcze
(66g)
Witaminy
(66g)
Składniki mineralne
(66g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.