Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na confit krok po kroku

Udka z kaczki natrzyj solą i pieprzem.

Umieść je w misce i przykryj szczelnie.

Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Udka wyjmij z miski i osusz dokładnie ręcznikiem.

Umieść udka w garnku i wlej tłuszcz gęsi.

Dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry oraz majeranek.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny.

Podawaj na dużym talerzu.

Confit podana na ciemnej podkładce. W oddali stoi miseczka z konfiturą z żurawiny.
Confit - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - confit

W skrócie
Kalorii w porcji
872 kcal
Wielkość
jednej porcji
250 g
Indeks glikemiczny
31

Wartości odżywcze confit

na 100g gotowej potrawy

Confit to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest dość kaloryczne poprzez gotowanie mięsa w tłuszczu. Świetnie sprawdzi się jednak w diecie ketogenicznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
348.80
872.00
Białko (g)
13.92
34.80
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
32.16
80.40
Szacunkowy indeks glikemiczny confit 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w confit

Lista alergenów dla confit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na confit

Więcej informacji na temat confit

Confit to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Francuski sposób gotowania w tłuszczu pozwoli przygotować bardzo soczyste i kruche mięso. Mięso z kaczki gotowane przez długi czas wręcz rozpada się w ustach. Metoda gotowania sprawdza się również do gęsi oraz kurczaka. Przepis na confit z kaczki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kaczki, sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, majeranek, tłuszcz z gęsi.

Jak zrobić confit z kaczki? Udka z kaczki natrzyj solą i pieprzem. Umieść je w misce i przykryj szczelnie. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Udka wyjmij z miski i osusz dokładnie ręcznikiem. Umieść udka w garnku i wlej tłuszcz gęsi. Dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry oraz majeranek. Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso kaczki to staropolski przysmak podawany niegdyś częściej niż wieprzowina czy tradycyjny kurczak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Czosnek to warzywo bardzo popularne w naszej kuchni. Pochodzi ono z Chin i ma wiele różnych zastosowań. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując pyszne udka z kaczki sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Udka można przechowywać przez długi czas w tłuszczu, w którym się gotowały. Najlepsze mięso z kaczki to te kupione od gospodarza lub u lokalnego masarza. Mięso jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zioła i przyprawy dodać można do mięsa według własnego uznania.

Szacunkowy koszt przygotowania confit

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kacze
1000 g
4 średnie sztuki
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
29.33
Za 1000 g
Tłuszcz gęsi
250 g
30.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 250 g
Koszt składników
74.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na confit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób