Przepis na confit krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Udka z kaczki natrzyj solą i pieprzem.

Umieść je w misce i przykryj szczelnie.

Odstaw do lodówki na 24 godziny.

Udka wyjmij z miski i osusz dokładnie ręcznikiem.

Umieść udka w garnku i wlej tłuszcz gęsi.

Dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry oraz majeranek.

Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny.

Podawaj na dużym talerzu.

Confit podana na ciemnej podkładce. W oddali stoi miseczka z konfiturą z żurawiny.
Confit
Koszt przygotowania dania
29.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
422 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
31

Confit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o confit

Confit to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Francuski sposób gotowania w tłuszczu pozwoli przygotować bardzo soczyste i kruche mięso. Mięso z kaczki gotowane przez długi czas wręcz rozpada się w ustach. Metoda gotowania sprawdza się również do gęsi oraz kurczaka. Przepis na confit z kaczki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kaczki, sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, majeranek, tłuszcz z gęsi.

Jak zrobić confit z kaczki? Udka z kaczki natrzyj solą i pieprzem. Umieść je w misce i przykryj szczelnie. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Udka wyjmij z miski i osusz dokładnie ręcznikiem. Umieść udka w garnku i wlej tłuszcz gęsi. Dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry oraz majeranek. Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso kaczki to staropolski przysmak podawany niegdyś częściej niż wieprzowina czy tradycyjny kurczak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Czosnek to warzywo bardzo popularne w naszej kuchni. Pochodzi ono z Chin i ma wiele różnych zastosowań. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując pyszne udka z kaczki sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Udka można przechowywać przez długi czas w tłuszczu, w którym się gotowały. Najlepsze mięso z kaczki to te kupione od gospodarza lub u lokalnego masarza. Mięso jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zioła i przyprawy dodać można do mięsa według własnego uznania.

Wartości odżywcze confit

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny confit 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w confit

Lista alergenów dla confit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na confit nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • tłuszcz gęsi
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania confit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kacze
1000 g
4 średnie sztuki
22.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
29.33
Za 1000 g
Tłuszcz gęsi
250 g
Jak oceniasz przepis na confit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób