Confit
- Udko kacze - 4 średnie sztuki (1000 g)
- Tłuszcz gęsi (250 g)
Przepis na confit krok po kroku
Udka z kaczki natrzyj solą i pieprzem.
Umieść je w misce i przykryj szczelnie.
Odstaw do lodówki na 24 godziny.
Udka wyjmij z miski i osusz dokładnie ręcznikiem.
Umieść udka w garnku i wlej tłuszcz gęsi.
Dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry oraz majeranek.
Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat confit
Confit to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Francuski sposób gotowania w tłuszczu pozwoli przygotować bardzo soczyste i kruche mięso. Mięso z kaczki gotowane przez długi czas wręcz rozpada się w ustach. Metoda gotowania sprawdza się również do gęsi oraz kurczaka. Przepis na confit z kaczki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kaczki, sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, majeranek, tłuszcz z gęsi.
Jak zrobić confit z kaczki? Udka z kaczki natrzyj solą i pieprzem. Umieść je w misce i przykryj szczelnie. Odstaw do lodówki na 24 godziny. Udka wyjmij z miski i osusz dokładnie ręcznikiem. Umieść udka w garnku i wlej tłuszcz gęsi. Dodaj rozmaryn, czosnek pokrojony w plastry oraz majeranek. Gotuj na wolnym ogniu przez 2,5-3 godziny. Podawaj na dużym talerzu.
Mięso kaczki to staropolski przysmak podawany niegdyś częściej niż wieprzowina czy tradycyjny kurczak. Jest ono zasobne w witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń i fosfor. Zawiera sporą ilość tłuszczu, są to jednak kwasy tłuszczowe jednonienasycone, czyli korzystnie wpływające na nasz układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Czosnek to warzywo bardzo popularne w naszej kuchni. Pochodzi ono z Chin i ma wiele różnych zastosowań. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując pyszne udka z kaczki sprawdzą się idealnie na obiad dla całej rodziny. Udka można przechowywać przez długi czas w tłuszczu, w którym się gotowały. Najlepsze mięso z kaczki to te kupione od gospodarza lub u lokalnego masarza. Mięso jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zioła i przyprawy dodać można do mięsa według własnego uznania.
Alergeny w confit
Lista alergenów dla confit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na confit
Wartości odżywcze confit
Confit to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest dość kaloryczne poprzez gotowanie mięsa w tłuszczu. Świetnie sprawdzi się jednak w diecie ketogenicznej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.