Ciasto na pierogi z jajkiem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasto na pierogi z jajkiem krok po kroku
Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko i dodaj 1 szklankę gorącej wody.
Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.
Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
Do środka włóż ulubiony farsz i dokładnie zaklej końce.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku od 3 - 6 minut od wypłynięcia, w zależności od rodzaju farszu.
Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z jajkiem
Ciasto na pierogi z jajkiem jest niezwykle łatwe, a przy tym sprawdza się idealnie do każdego rodzaju pierogów, zarówno na słodko, jak i tych wytrawnych. Całość jest nieskomplikowana i można ją przygotować w ekspresowym tempie. Ciasto jest miękkie i bardzo elastyczne. W dodatku nie trzeba go długo gotować.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na pierogi z jajkiem, które będzie naprawdę łatwe, a przy tym bardzo delikatne i miękkie, to ten przepis świetnie się sprawdzi. Wychodzi z niego ciasto wprost idealne. Świetnie się sprawdzi zwłaszcza dla osób początkujących, gdyż w takim wydaniu dużo łatwiej jest uzyskać ciasto idealne. Choć najbardziej popularne jest zwykle ciasto bazujące tylko na mące i wodzie, to często po ugotowaniu twardnieje i staje się bardzo grube. Najlepszym sposobem, by temu zapobiec jest dodanie jajek do ciasta. Z jajkami ciasto nabiera również zdecydowanie piękniejszego, bardziej żółtego koloru.
Tak przygotowane ciasto jest bardzo łatwe i szybkie. Można je przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy połączyć składniki bazowe i dodać odrobinę wody. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest mąka pszenna, której jest w nim najwięcej. Dlatego warto wybierać taką o odpowiedniej jakości, gdyż to ona ma decydujący wpływ na ciasto. Najlepiej do tego przepisu sprawdzi się mąka pszenna tortowa lub typ 500. Mają one dość sporo glutenu, dlatego ciasto ma wspaniałą konsystencję, nie kruszy się ani nie rozpada. Jednak w takiej wersji nie będzie zbyt dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny. W takim wypadku lepiej dodać do ciasta mąki pełnoziarnistej lub wymieszać ją pół na pół z niskim typem. To sprawi, że pierogi wciąż będą smaczne, ale również zdrowsze.
To proste rozwiązanie dla wszystkich miłośników pierogów, którzy poszukują receptury na ciasto idealne. Ten sprawdzony przepis pozwala takie przygotować w naprawdę szybkim tempie. Wystarczą tylko 2 składniki, by powstała naprawdę dobra masa. Ten przepis na ciasto do pierogów z jajkiem będzie strzałem w dziesiątkę dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje.
Alergeny w cieście na pierogi z jajkiem
Lista alergenów dla ciasta na pierogi z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na pierogi z jajkiem
To ciasto o dość wysokim indeksie glikemicznym, na co dzień lepiej sprawdzi się opcja z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.