Ciasto na pierogi z jajkiem

Opublikowano: 13.09.2021 r., 16:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto pierogowe z rozbitym jajkiem
Ciasto na pierogi z jajkiem
Ciasto na pierogi z jajkiem to świetna baza do tych popularnych wyrobów. Dodatek jajka sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i niezwykle miękkie po ugotowaniu.
Przygotowanie 20 min
1876 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
stolnica, wałek

Przepis na ciasto na pierogi z jajkiem krok po kroku

Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób z niej kopiec z dziurą na środku. Do środka wbij jajko i dodaj 1 szklankę gorącej wody.

Ciasto dokładnie wyrób rękami, by miało zwartą konsystencję i nie lepiło się za bardzo do rąk.

Ciasto możesz odstawić na 20 minut do lodówki, by było bardziej elastyczne. Po tym czasie dokładnie je wywałkuj na stolnicy i wytnij okręgi za pomocą szklanki.

Do środka włóż ulubiony farsz i dokładnie zaklej końce.

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku od 3 - 6 minut od wypłynięcia, w zależności od rodzaju farszu.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z jajkiem

Ciasto na pierogi z jajkiem jest niezwykle łatwe, a przy tym sprawdza się idealnie do każdego rodzaju pierogów, zarówno na słodko, jak i tych wytrawnych. Całość jest nieskomplikowana i można ją przygotować w ekspresowym tempie. Ciasto jest miękkie i bardzo elastyczne. W dodatku nie trzeba go długo gotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na pierogi z jajkiem, które będzie naprawdę łatwe, a przy tym bardzo delikatne i miękkie, to ten przepis świetnie się sprawdzi. Wychodzi z niego ciasto wprost idealne. Świetnie się sprawdzi zwłaszcza dla osób początkujących, gdyż w takim wydaniu dużo łatwiej jest uzyskać ciasto idealne. Choć najbardziej popularne jest zwykle ciasto bazujące tylko na mące i wodzie, to często po ugotowaniu twardnieje i staje się bardzo grube. Najlepszym sposobem, by temu zapobiec jest dodanie jajek do ciasta. Z jajkami ciasto nabiera również zdecydowanie piękniejszego, bardziej żółtego koloru.

Tak przygotowane ciasto jest bardzo łatwe i szybkie. Można je przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy połączyć składniki bazowe i dodać odrobinę wody. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest mąka pszenna, której jest w nim najwięcej. Dlatego warto wybierać taką o odpowiedniej jakości, gdyż to ona ma decydujący wpływ na ciasto. Najlepiej do tego przepisu sprawdzi się mąka pszenna tortowa lub typ 500. Mają one dość sporo glutenu, dlatego ciasto ma wspaniałą konsystencję, nie kruszy się ani nie rozpada. Jednak w takiej wersji nie będzie zbyt dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny. W takim wypadku lepiej dodać do ciasta mąki pełnoziarnistej lub wymieszać ją pół na pół z niskim typem. To sprawi, że pierogi wciąż będą smaczne, ale również zdrowsze.

To proste rozwiązanie dla wszystkich miłośników pierogów, którzy poszukują receptury na ciasto idealne. Ten sprawdzony przepis pozwala takie przygotować w naprawdę szybkim tempie. Wystarczą tylko 2 składniki, by powstała naprawdę dobra masa. Ten przepis na ciasto do pierogów z jajkiem będzie strzałem w dziesiątkę dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje.

Alergeny w cieście na pierogi z jajkiem

Lista alergenów dla ciasta na pierogi z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na pierogi z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto o dość wysokim indeksie glikemicznym, na co dzień lepiej sprawdzi się opcja z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
341.20
1876.59
Białko (g)
14.13
77.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
65.66
361.11
Węglowodany przyswajalne (g)
65.66
361.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
2.43
13.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
10.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.55
3.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.49
Tiamina (mg)
0.86
4.73
Ryboflawina (mg)
0.44
2.43
Niacyna (mg)
5.92
32.55
Foliany (µg (mcg))
135.29
744.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
16.77
92.26
Potas (mg)
128.09
704.50
Wapń (mg)
22.67
124.67
Fosfor (mg)
131.33
722.33
Magnez (mg)
33.53
184.42
Żelazo (mg)
5.17
28.45
Cynk (mg)
1.08
5.96
Miedź (mg)
0.18
0.98
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi z jajkiem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierogi z jajkiem

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
9.00