Cacik
- Jogurt grecki pełnotłusty (500 g)
- Ogórek - 2 duże sztuki (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
Przepis na cacik krok po kroku
W misce umieść jogurt grecki i wymieszaj go z 200 ml wody.
Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Ogórek zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Dodaj posiekany koper, dopraw solą i pieprzem.
Zupę podawaj na zimno.
Możesz udekorować ją miętą i oliwą z oliwek.
Więcej informacji na temat cacik
Cacik to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Podaje się je jako przystawkę. Przygotowany na bazie ogórka zielonego i jogurtu naturalnego chłodnik jest daniem lekkim i orzeźwiającym. Przepis na cacik jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tej lekkiej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny grecki, czosnek, koper, szczypior, cytryna, ogórek zielony, sól, pieprz.
Jak zrobić turecki cacik? W misce umieść jogurt grecki i wymieszaj go z wodą. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Ogórek zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj posiekany koper, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj na zimno. Możesz udekorować go miętą i oliwą z oliwek.
Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Jogurt grecki jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jogurt grecki jest jednym z jogurtów o bardzo gęstej konsystencji. Zawiera on sporą ilość tłuszczu. Świetnie nadaje się do przygotowywania deserów na jego bazie oraz jako dodatek mleczny do dań wytrawnych.
Podsumowując cacik to turecka zupa doskonale sprawdzająca się na lekką przystawkę. Danie jest nisko kaloryczne i doskonale sprawdzi się w ciepły letni dzień. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby mleczne produkty przechowywać zawsze w szczelnych pojemnikach, gdyż chłoną one zapachy z lodówki.
Alergeny w cacik
Lista alergenów dla cacik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze cacik
Cacik to dietetyczne danie zawierające małą ilość kalorii. Danie na bazie jogurtu naturalnego zawiera cenne bakterie probiotyczne. Danie doskonale sprawdzi się jako źródło nawodnienia w upalne letnie dni.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.