Cacik

Opublikowano: 20.12.2021 r., 9:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cacik w białej miseczce.
Cacik
Cacik to tradycyjna turecka przystawka przygotowywana na bazie jogurtu naturalnego oraz ogórków zielonych. Danie jest bardzo lekkie i orzeźwiające. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
306 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (500 g)
  • Ogórek - 2 duże sztuki (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na cacik krok po kroku

W misce umieść jogurt grecki i wymieszaj go z 200 ml wody.

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Ogórek zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.

Dodaj posiekany koper, dopraw solą i pieprzem.

Zupę podawaj na zimno.

Możesz udekorować ją miętą i oliwą z oliwek.

Jak oceniasz przepis na cacik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat cacik

Cacik to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Podaje się je jako przystawkę. Przygotowany na bazie ogórka zielonego i jogurtu naturalnego chłodnik jest daniem lekkim i orzeźwiającym. Przepis na cacik jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia tej lekkiej zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny grecki, czosnek, koper, szczypior, cytryna, ogórek zielony, sól, pieprz.

Jak zrobić turecki cacik? W misce umieść jogurt grecki i wymieszaj go z wodą. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Ogórek zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu, zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Dodaj posiekany koper, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj na zimno. Możesz udekorować go miętą i oliwą z oliwek.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany, a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Jogurt grecki jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jogurt grecki jest jednym z jogurtów o bardzo gęstej konsystencji. Zawiera on sporą ilość tłuszczu. Świetnie nadaje się do przygotowywania deserów na jego bazie oraz jako dodatek mleczny do dań wytrawnych.

Podsumowując cacik to turecka zupa doskonale sprawdzająca się na lekką przystawkę. Danie jest nisko kaloryczne i doskonale sprawdzi się w ciepły letni dzień. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby mleczne produkty przechowywać zawsze w szczelnych pojemnikach, gdyż chłoną one zapachy z lodówki.

Alergeny w cacik

Lista alergenów dla cacik przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze cacik

na 100g gotowej potrawy

Cacik to dietetyczne danie zawierające małą ilość kalorii. Danie na bazie jogurtu naturalnego zawiera cenne bakterie probiotyczne. Danie doskonale sprawdzi się jako źródło nawodnienia w upalne letnie dni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
61.35
306.75
Białko (g)
4.02
20.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.49
42.45
Węglowodany przyswajalne (g)
7.96
39.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
2.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.56
7.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.79
3.95
Tłuszcze nienasycone (g)
0.77
3.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
3.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.65
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
35.61
178.06
Witamina B6 (mg)
0.05
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.21
Witamina C (mg)
8.71
43.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.37
1.83
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.84
109.22
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Ryboflawina (mg)
0.14
0.69
Niacyna (mg)
0.20
0.98
Foliany (µg (mcg))
10.58
52.91
Beta karoten (µg (mcg))
25.44
127.18
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
20.71
103.54
Potas (mg)
146.83
734.17
Wapń (mg)
63.34
316.70
Fosfor (mg)
65.71
328.54
Magnez (mg)
12.28
61.41
Żelazo (mg)
0.31
1.53
Cynk (mg)
0.31
1.55
Miedź (mg)
0.03
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny cacik 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cacik

Koszt składników
23.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
500 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 500 g
Ogórek
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
23.10