Szaszłyki z grilla

Opublikowano: 15.03.2024 r., 15:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szaszłyki z grilla
Szaszłyki z grilla
Poznaj przepis na pyszne szaszłyki z grilla, które świetnie sprawdzą się na obiad i imprezę.
Przygotowanie 40 min
334 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (80 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, przyprawa kurczak złocisty
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, szczypce do grilla

Przepis na szaszłyki z grilla krok po kroku

Oliwę wymieszaj z dodatkiem przypraw.

Mięso pokrój w grubą kostkę, obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Warzywa pokrój w grube plastry.

Na wykałaczki grillowe kolejno nadziewaj kawałki mięsa i warzyw.

Ułóż na grillu i grilluj, aż mięso będzie dokładnie wypieczone.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków z grilla

Szaszłyki z grilla to jedno z najpopularniejszych dań często przygotowywanych w sezonie grillowym. Tak naprawdę nie ma jednego dobrego przepisu. To właśnie urok tego dania. Można przygotowywać je na wiele różnych sposobów, z przeróżnych składników i z dodatkiem różnych przypraw, dzięki czemu za każdym razem możesz otrzymać nieco inną wersję. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem, cebulą i papryką, które posmakują całej rodzinie i wszystkim, z których będziesz spędzał/a czas na świeżym powietrzu w sezonie grillowym. Jak zrobić szaszłyki z grilla? To bardzo proste. Aby były naprawdę smaczne, warto zacząć od przygotowania marynaty. W zależności od tego, jakie smaki lubisz najbardziej, możesz przygotować marynatę z polskich lub włoskich ziół, marynatę miodowo-musztardową lub pikantną. Następnie pokrój mięso i dokładnie obtocz w marynacie i wstaw do lodówki na kilka godzin. Możesz też zrobić to dzień wcześniej i zostawić mięso do marynowania przez całą noc, będzie wtedy naprawdę najlepsze. Kolejny krok to przygotowanie reszty składników i nadziewanie szaszłyków. Paprykę i cebulę pokrój w grube plastry i kolejno nadziewaj na grube wykałaczki. Możesz też dodać pieczarki i paprykę w różnych kolorach, aby szaszłyki były bardziej kolorowe. Ostatni etap to oczywiście grillowanie. Uważaj, aby tłuszcz z mięsa nie kapał bezpośrednio na węgiel, jeśli używasz tradycyjnego grilla. Powstają wtedy szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą być nawet rakotwórcze. Jak widzisz, jest to naprawdę prosty przepis, a pyszne szaszłyki z grilla powstają przy minimalnym wysiłku. Koniecznie wypróbuj nasz bazowy przepis i dopasuj go do indywidualnych preferencji smakowych.

Alergeny w szaszłykach z grilla

Lista alergenów dla szaszłyków z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

W przepisie na szaszłyki z grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szaszłyków z grilla

na 100g gotowej potrawy

Jeśli to możliwe, korzystaj z grilla elektrycznego, aby ograniczyć powstawanie szkodliwych substancji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
95.66
334.82
Białko (g)
6.50
22.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.30
15.06
Węglowodany przyswajalne (g)
3.24
11.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
3.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.03
21.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.35
4.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.68
16.38
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
13.91
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.47
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.96
66.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
55.91
195.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
89.55
313.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.34
8.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
10.65
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.03
84.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
558.44
1954.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
13.61
47.64
Potas (mg)
210.38
736.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.94
27.77
Fosfor (mg)
70.00
245.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.29
50.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
1.34
Cynk (mg)
0.30
1.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z grilla 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z grilla

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula czerwona
80 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
44.50