Przepis na asado krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, cynamon, czosnek, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
grill, szczypce do grilla, tacka na grilla

Udka z kurczaka natnij nożem.

W misce umieść olej, piwo, posiekaną w pióra cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, pieprz ziołowy, paprykę słodką, sól, wymieszaj.

Umieść kurczaka w marynacie i pozostaw na 2-3 godziny.

Na ruszcie umieść tacki aluminiowe, a na nich wyłóż udka kurczaka i białe kiełbaski.

Grilluj aż mięso będzie ładnie zrumienione.

Podawaj z dodatkiem sałaty zielonej z warzywami i świeżym pieczywem.

Asado podane na ruszcie grilla.
Asado
Koszt przygotowania dania
32.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
566 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
44

Asado - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o asado

Asado to argentyńska tradycja podawania i przyrządzania potraw. Asado nie jest jednym konkretnym daniem, lecz sposobem jego przygotowania. Grilluje się różne rodzaje mięsa a w niektórych regionach ryby. Osobą odpowiedzialną za pilnowanie grilla jest asador, który przygotowuje palenisko i dogląda mięsa przez cały proces pieczenia. Ciekawym sposobem przygotowania są tusze jagnięce lub wieprzowe grillowane w całości na ruszcie ustawionym pionowo do ognia. Ruszt asado jest tak przygotowany, aby tłuszcz wytapiający się z mięsa nie kapał na węgiel i nie wytwarzał szkodliwego dla naszego zdrowia dymu. Do grillowanego mięsa podaje się lekkie sałatki warzywne, grillowane warzywa oraz odświeżające sosy. Do picia podaje się najczęściej piwo, wino i inne napoje także bezalkoholowe. Przygotowanie mięsa na asado jest stosunkowo łatwe, gdyż można je doprawić wedle uznania. Do naszego przepisu potrzebne Ci będą następujące składniki: udka z kurczaka, biała kiełbasa surowa, papryka słodka, czosnek, cebula, olej rzepakowy, cynamon, pieprz ziołowy, papryczka chilli, piwo ciemne, sól, pieprz.

Jak zrobić asado? Udka z kurczaka natnij nożem. W misce umieść olej, piwo, posiekaną w pióra cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, pieprz ziołowy, paprykę słodką, sól, wymieszaj. Umieść kurczaka w marynacie i pozostaw na 2-3 godziny. Na ruszcie umieść tacki aluminiowe, a na nich wyłóż udka kurczaka i białe kiełbaski. Grilluj aż mięso będzie ładnie zrumienione. Podawaj z dodatkiem sałaty zielonej z warzywami i świeżym pieczywem.

Grillowane mięso jest mniej kaloryczne niż smażone. Podczas grillowania tłuszcz zawarty w mięsie zostaje wytopiony pod wpływem wysokiej temperatury.

Podsumowując pyszne dania z grilla doskonale nadają się na letnią imprezę ze znajomymi. Tradycyjne grillowanie jest popularne na całym świecie. Przygotowywanie jedzenia nad ogniem jest najbardziej pierwotnym sposobem przyrządzania jedzenia od tysięcy lat. Tradycja jest podtrzymywana przez nas najczęściej latem. Grillować możemy mięso a także warzywa i owoce.

Wartości odżywcze asado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
188.80 kcal
566.40 kcal
Białko
9.66 g
28.97 g

Węglowodany w asado

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
1.93 g
5.80 g
Węglowodany przyswajalne
1.64 g
4.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
15.14 g
45.42 g
Tłuszcze nasycone
4.73 g
14.20 g
Tłuszcze nienasycone
10.41 g
31.22 g
Tłuszcze jednonasycone
7.38 g
22.15 g
Tłuszcze wielonasycone
3.02 g
9.07 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.16 g
Cholesterol
49.80 mg
149.40 mg

Witaminy w przepisie na asado

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
16.80 µg (mcg)
50.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.26 mg
3.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.80 µg (mcg)
50.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.21 mg
9.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.04 µg (mcg)
18.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.16 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na asado

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
131.04 mg
393.12 mg
Potas
153.76 mg
461.28 mg
Wapń
9.88 mg
29.64 mg
Fosfor
98.84 mg
296.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.40 mg
40.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
1.67 mg
Cynk
1.11 mg
3.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny asado 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w asado

Lista alergenów dla asado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania asado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Piwo ciemne
500 ml
1 puszka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Biała kiełbasa
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na asado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób