Pomysły na grilla

pomysły na grilla

Grillowanie jest jedną z najpopularniejszych metod przyrządzania potraw. Ludzie lubią grillować latem nie tylko dlatego, że spędzają wówczas miłe chwile z rodziną i przyjaciółmi. Jedzenie z grilla jest naprawdę smaczne i zdrowe, więc często wybieramy właśnie ten sposób obróbki żywności. Grillować można niemal każde mięso – zarówno chude, jak i tłuste. Również dla wegetarian istnieje opcja grillowania – w ten sposób przyrządzić można bowiem np. warzywa czy tofu.

Pomysły na grilla – ciekawe pomysły na smaczne i tanie potrawy

Pomysły na grilla od dawna cieszą się dużym powodzeniem. Dania z grilla smakują wybornie. W dodatku tradycyjne potrawy typu kiełbasa czy karkówka są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Potrawy przyrządzane na grillu są ciekawe, ale i stosunkowo tanie. Jak przygotować smaczne mięso z grilla? W jaki sposób przyrządzić coś na grilla, aby naprawdę zaskoczyć gości? Sprawdź najlepsze przepisy na mięso i inne produkty dobre do grillowania.

Łatwe, tanie i ciekawe pomysły na grilla – sprawdź najlepsze przepisy

Kiełbasa z grilla – smaczne danie dla wielbicieli mięsa

Tradycyjne potrawy z grilla to coś, co uwielbiają miłośnicy mięsnych dań. Jak dobrze wiesz, jednymi z najpopularniejszych grillowanych potraw są właśnie dania mięsne. Wśród nich warto wyróżnić klasyczną kiełbasę z grilla. To aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie. Aby przyrządzić potrawę, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasę (np. śląską), miód, musztardę, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – paprykę ostrą, tymianek, chili, pieprz i sól. Opcjonalnie możesz zakupić też puszkę piwa, jeśli danie nie jest serwowane nieletnim lub osobom, które nie piją alkoholu.

Zmieszaj piwo z miodem, oliwą i musztardą w jednej misce. Następnie dopraw do smaku papryką, tymiankiem i chili. Ponacinaj kiełbasę i przełóż do miski z marynatą. Wymieszaj całość. Następnie przykryj kiełbaski folią i przed przyrządzeniem włóż na godzinę do lodówki, żeby składniki sobą przesiąkły. Jeśli możesz więcej, oczywiście przetrzymaj kiełbasę nieco dłużej. Dopiero przed grillowaniem wyciągnij kiełbaski i ułóż je na rozgrzanym grillu. Postaraj się grillować z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

Jak zamarynować kiełbasę, aby nie straciła swojego niepowtarzalnego smaku? Co zrobić, żeby była możliwie soczysta? Wystarczy zrobić prostą marynatę z naszego przepisu, która dodaje mięsu niepowtarzalnego smaku i zapachu. Jeśli kiełbasę będą jeść osoby dorosłe, które nie mają nic przeciwko piciu alkoholu, możesz dodatkowo dodać piwo do marynaty. Najlepsze będzie jasne, które genialnie komponuje się ze smakiem kiełbasy. Mięso przygotowane na grillu najlepiej serwować z sałatką ze świeżych pomidorów i cebulki.

Żeberka z grilla w miodzie i musztardzie – prosty przepis

Jeśli masz ochotę na smaczne dania z grilla, postaw na marynowane żeberka z musztardą i miodem. Aby przyrządzić to dobre i łatwe danie, należy zaopatrzyć się w kilka składników: żeberka wieprzowe, musztarda, miód, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – czosnek granulowany, papryka słodka, ostra i wędzona, kolendra, pieprz i sól.

Najpierw umyj płat żeberek. Następnie podziel go na mniejsze części. W jednym kawałku musi znaleźć się jedna kość. Połącz w misce musztardę z miodem i olejem, po czym dopraw ją do smaku wszystkimi przyprawami. Wymieszaj całość. Natrzyj żeberka marynatą i przełóż do dużej miski lub pojemnika. Polej mięso marynatą, jeśli jeszcze coś zostanie. Zakryj miskę folią aluminiową i włóż do lodówki na 12 godzin. Kolejnego dnia rozpal grilla i układaj na nim żeberka. Grilluj kawałki po 12-50 minut, jeśli są cienkie. W przypadku grubszych żeberek powinno to być ok. 25-30 minut. Obracaj mięsem co kilka minut, aby równomiernie się ugrillowało.

Coś na grilla, czyli najlepsze pomysły na grillowane potrawy

Boczniaki z grilla, czyli smaczne danie dla wegetarian

Boczniaki z grilla są znakomitym pomysłem na danie dla osób, które nie przepadają za mięsem. Pomysły na grilla tego typu powinny uradować wegetarian. Okazuje się, że grillowane dania nie zawsze muszą być mięsne. Do przyrządzenia tej wegetariańskiej potrawy należy zaopatrzyć się w kilka składników spożywczych: boczniaki, ocet balsamiczny, musztarda i oliwa z oliwek. Do tego wypada wyposażyć się w kilka przypraw – sok z cytryny, natka pietruszki, pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili i mielony czosnek.

Dobrze opłucz boczniaki, następnie delikatnie osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój grzyby w paski. W jednym naczyniu połącz ze sobą ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę. Następnie dodaj zioła prowansalskie, nać pietruszki, chili, czosnek, pieprz i sól. Skrop sokiem z cytryny i dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż grzyby do miski z marynatą, po czym zanurz w niej grzyby. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Na końcu grilluj boczniaki przez ok. 3 minuty z każdej strony. Jeśli zostanie ci marynaty, rozsmaruj ją po grzybach za pomocą małego pędzla. Ściągnij boczniaki z grilla, gdy zrobią się wystarczająco miękkie.

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami – przepis krok po kroku

Jeśli chcesz zrobić coś naprawdę smacznego na domówkę, warto przyrządzić szaszłyki z kurczaka. Pomysły na grilla świetnie sprawdzają się latem. Do przygotowania potrawy musisz zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: piersi kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek, papryka czerwona, cukinia, cebula i przyprawy do smaku – papryka ostra, kurkuma, pieprz i sól. Przepis na szaszłyki z grilla jest niesamowicie prosty. Nawet amator gotowania będzie w stanie bez problemu go przygotować.

Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój warzywa w kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w ćwiartki. Umyj mięso z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w równą kostkę. Włóż do miski cebulę z kurczakiem, papryką i cukinią. Dopraw pieprzem i solą. Następnie wsyp do miski paprykę ostrą i płaską łyżeczkę kurkumy. Dodaj oliwę do miski i porządnie wymieszaj wszystkie składniki. Nadziewaj produkty z miski na patyczki od szaszłyków. Grilluj każdy szaszłyk przez ok. 11-12 minut, co jakiś czas odwracając na drugą stronę. Podawaj szaszłyki na ciepło, najlepiej z ulubionymi dodatkami (np. chrupiącym miksem sałat w occie balsamicznym).

Pomysły na grilla - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto