Asado
- Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Piwo ciemne - 1 puszka (500 ml)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Biała kiełbasa (500 g)
Przepis na asado krok po kroku
Udka z kurczaka natnij nożem.
W misce umieść olej, piwo, posiekaną w pióra cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, pieprz ziołowy, paprykę słodką, sól, wymieszaj.
Umieść kurczaka w marynacie i pozostaw na 2-3 godziny.
Na ruszcie umieść tacki aluminiowe, a na nich wyłóż udka kurczaka i białe kiełbaski.
Grilluj aż mięso będzie ładnie zrumienione.
Podawaj z dodatkiem sałaty zielonej z warzywami i świeżym pieczywem.
Więcej informacji na temat asado
Asado to argentyńska tradycja podawania i przyrządzania potraw. Asado nie jest jednym konkretnym daniem, lecz sposobem jego przygotowania. Grilluje się różne rodzaje mięsa a w niektórych regionach ryby. Osobą odpowiedzialną za pilnowanie grilla jest asador, który przygotowuje palenisko i dogląda mięsa przez cały proces pieczenia. Ciekawym sposobem przygotowania są tusze jagnięce lub wieprzowe grillowane w całości na ruszcie ustawionym pionowo do ognia. Ruszt asado jest tak przygotowany, aby tłuszcz wytapiający się z mięsa nie kapał na węgiel i nie wytwarzał szkodliwego dla naszego zdrowia dymu. Do grillowanego mięsa podaje się lekkie sałatki warzywne, grillowane warzywa oraz odświeżające sosy. Do picia podaje się najczęściej piwo, wino i inne napoje także bezalkoholowe. Przygotowanie mięsa na asado jest stosunkowo łatwe, gdyż można je doprawić wedle uznania. Do naszego przepisu potrzebne Ci będą następujące składniki: udka z kurczaka, biała kiełbasa surowa, papryka słodka, czosnek, cebula, olej rzepakowy, cynamon, pieprz ziołowy, papryczka chilli, piwo ciemne, sól, pieprz.
Jak zrobić asado? Udka z kurczaka natnij nożem. W misce umieść olej, piwo, posiekaną w pióra cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, pieprz ziołowy, paprykę słodką, sól, wymieszaj. Umieść kurczaka w marynacie i pozostaw na 2-3 godziny. Na ruszcie umieść tacki aluminiowe, a na nich wyłóż udka kurczaka i białe kiełbaski. Grilluj aż mięso będzie ładnie zrumienione. Podawaj z dodatkiem sałaty zielonej z warzywami i świeżym pieczywem.
Grillowane mięso jest mniej kaloryczne niż smażone. Podczas grillowania tłuszcz zawarty w mięsie zostaje wytopiony pod wpływem wysokiej temperatury.
Podsumowując pyszne dania z grilla doskonale nadają się na letnią imprezę ze znajomymi. Tradycyjne grillowanie jest popularne na całym świecie. Przygotowywanie jedzenia nad ogniem jest najbardziej pierwotnym sposobem przyrządzania jedzenia od tysięcy lat. Tradycja jest podtrzymywana przez nas najczęściej latem. Grillować możemy mięso a także warzywa i owoce.
Alergeny w asado
Lista alergenów dla asado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze asado
Asado to sposób przygotowania dań pozwalający na uzyskanie niskokaloryczne mięsa. Grillowane mięso zawiera dużo białka, które jest podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Uważaj, aby nie przypalić mięsa. gdyż staje się ono rakotwórcze.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.