Makrela wędzona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makreli wędzonej oraz jakie alergie mogą powodować.
Makrela wędzona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Wartości odżywcze wędzonej makreli - tabela

Energia i białka

Makrela wędzona
na 100 g
Białko 25.54 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w makreli wędzonej

Makrela wędzona
na 100 g
Węglowodany 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g
Glukoza 0.00 g
Fruktoza 0.00 g
Skrobia 0.00 g
Laktoza 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makrela wędzona
na 100 g
Tłuszcz 10.04 g
Tłuszcze nasycone 4.22 g
Tłuszcze nienasycone 5.82 g
Tłuszcze jednonasycone 3.35 g
Tłuszcze wielonasycone 2.47 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 60.00 mg

Witaminy w przepisie na makrelę wędzoną

Makrela wędzona
na 100 g
Witamina A 23.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.38 mg
Witamina B12 4.20 µg (mcg)
Witamina C 2.10 mg
Witamina D 11.30 µg (mcg)
Witamina E 1.24 mg
Retinol 23.00 µg (mcg)
Tiamina 0.13 mg
Ryboflawina 0.54 mg
Niacyna 10.59 mg
Foliany 2.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makrelę wędzoną

Makrela wędzona
na 100 g
Sód 397.00 mg
Potas 517.00 mg
Wapń 29.00 mg
Fosfor 159.00 mg
Magnez 36.00 mg
Żelazo 1.48 mg
Cynk 0.80 mg
Miedź 0.12 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098895/nutrients

Alergie w makreli wędzonej

  • Makrela wędzona - Ryby i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makrelą wędzoną

Przepisy z makrelą wędzoną

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto