Mąka jaglana - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Produkty zbożowe
Wartości odżywcze mąki jaglanej - tabela
Energia i białka
Mąka jaglana | |
---|---|
na 100 g | |
Białko | 10.80 g |
Fenyloalanina | 0.68 mg |
Węglowodany w mące jaglanej
Mąka jaglana | |
---|---|
na 100 g | |
Węglowodany | 75.10 g |
Węglowodany przyswajalne | 71.60 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 3.50 g |
Sacharoza (cukier) | 0.30 g |
Glukoza | 1.26 g |
Fruktoza | 0.00 g |
Skrobia | 69.90 g |
Laktoza | 0.00 g |
Tłuszcze
Mąka jaglana | |
---|---|
na 100 g | |
Tłuszcz | 4.25 g |
Tłuszcze nasycone | 0.71 g |
Tłuszcze nienasycone | 3.54 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.92 g |
Tłuszcze wielonasycone | 2.62 g |
Tłuszcze trans | 0.00 g |
Cholesterol | b/d |
Witaminy w przepisie na mąkę jaglaną
Mąka jaglana | |
---|---|
na 100 g | |
Witamina A | b/d |
Witamina B6 | 0.37 mg |
Witamina B12 | b/d |
Witamina C | b/d |
Witamina D | b/d |
Witamina E | 0.11 mg |
Retinol | b/d |
Tiamina | 0.41 mg |
Ryboflawina | 0.07 mg |
Niacyna | 6.02 mg |
Foliany | 42.00 µg (mcg) |
Beta karoten | b/d |
Składniki mineralne w przepisie na mąkę jaglaną
Mąka jaglana | |
---|---|
na 100 g | |
Sód | 4.00 mg |
Potas | 224.00 mg |
Wapń | 14.00 mg |
Fosfor | 285.00 mg |
Magnez | 119.00 mg |
Żelazo | 3.94 mg |
Cynk | 2.63 mg |
Miedź | 0.54 mg |
Mangan | 1.00 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172023/nutrients
Alergie w mące jaglanej
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z mąką jaglaną
Przepisy z mąką jaglaną
-
Budyń jaglany
Mąka jaglana, banan, masło orzechowe i syrop z agawy to główni bohaterowie naszego budyniu jaglanego. Dzięki nim ten deser jest nie tylko zdrowy, ale także pyszny i kremowy. Idealny na szybkie śniadanie czy lekki deser, łączy w sobie delikatność jagły z nutą egzotycznego smaku bananów i aromatycznego masła orzechowego.
10 min łatwy 2 1003 kcal -
Gofry jaglane
Mąka jaglana, mleko i jajka to główne bohaterowie tego przepisu na gofry jaglane. Aby dopełnić kompozycję, dodaj proszek do pieczenia, cukier i olej rzepakowy. Połączenie tych składników sprawia, że gofry wychodzą lekkie, puszyste i zdrowe. Idealne na śniadanie lub deser!
20 + 15 min łatwy 4 333 kcal -
Makowiec bezglutenowy
Mleko, drożdże, mąka kukurydziana, mąka jaglana, skrobia ziemniaczana, twaróg sernikowy, masło i masa makowa – to tylko niektóre z kluczowych składników, które składają się na wyjątkowy przepis na bezglutenowy makowiec. Dzięki ich harmonijnej kompozycji ten deser jest nie tylko smaczny, ale także delikatny i idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
30 + 50 min łatwy 10 270 kcal -
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Mąka gryczana, mąka jaglana i ryżowa to trio, które tworzy bazę naszego chleba bezglutenowego na zakwasie. Do tego dodajemy zakwas bezglutenowy i posypujemy całość nasionami słonecznika, żeby nadać chlebowi chrupkość. Przepis jest prosty, a efekt końcowy smaczny i zdrowy.
10 + 60 min średni 20 307 kcal -
Murzynek bezglutenowy
Masło, jajka, kakao, mleko i cukier to główne składniki naszego murzynka bezglutenowego. Dodaj do tego mieszankę mąki kukurydzianej, jaglanej i ziemniaczanej, a otrzymasz pyszne, wilgotne ciasto bez glutenu. Nasz przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a wynik na pewno zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
30 + 45 min łatwy 10 431 kcal
-
Drożdżówka bezglutenowa
Mąka ryżowa, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa i mleko 2% to kluczowe składniki, które nadają naszej drożdżówce wyjątkową konsystencję i smak. Do tego dodajemy drożdże świeże, borówki amerykańskie i olej kokosowy, co sprawia, że ciasto jest nie tylko bezglutenowe, ale też pysznie owocowe i aromatyczne.
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Kulki serowe
Ser twarogowy i mąka jaglana to główni bohaterowie tego przepisu na kulki serowe. Do tej tandemu dodajemy jajka i odrobinę cukru, a całość smażona jest na złocistym, gorącym oleju rzepakowym. Te składniki tworzą prostą, a zarazem pyszną przekąskę, która zadowoli każde podniebienie.
25 + 20 min łatwy 5 767 kcal -
Chleb jaglany
Mąka jaglana, mąka gryczana i oliwa z oliwek to główne składniki tego przepisu na chleb jaglany. Dzięki tym składnikom chleb jest nie tylko zdrowy, ale także ma ciekawy, lekko orzechowy smak. Mąka jaglana i gryczana zapewniają bezglutenową bazę, zaś oliwa dodaje wilgotności i delikatnego aromatu.
60 + 50 min średni 15 304 kcal -
Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki z mąki jaglanej to świetna alternatywa dla tradycyjnych placuszków. Wystarczy 200g mąki jaglanej, 250ml słodzonego napoju migdałowego i 30ml oleju rzepakowego, żeby przygotować zdrowe i smaczne śniadanie. Idealne dla tych, którzy szukają lekkich i bezglutenowych przepisów na szybki posiłek.
20 min łatwy 4 265 kcal