Naleśniki z mąki jaglanej

Opublikowano: 13.03.2021 r., 17:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z mąki jaglanej polane sosem czekoladowym i bananem znajdują się na talerzyku, który leży na zielonym stole. Na drugim planie znajduje się miseczka z sosem czekoladowym, kwiatek oraz sztućce.
Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki z mąki jaglanej są daniem wegetariańskim, wegańskim oraz bezglutenowym. Będą idealnym rozwiązaniem na słodki podwieczorek osób chorujących na celiakię.
Przygotowanie 20 min
265 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone (250 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z mąki jaglanej krok po kroku

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aby nie było grudek.

Gotowe ciasto usmaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z mąki jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat naleśników z mąki jaglanej

Naleśniki z mąki jaglanej to dobry pomysł na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki jaglanej możemy użyć mąki ryżowej lub kokosowej. Przepis na naleśniki jaglane jest niezwykle prosty. Na przygotowanie ich poświęcisz maksymalnie 20 minut. Nie jest to przepis trudny, dlatego nawet osoba początkująca powinna poradzić sobie z tymi naleśnikami. Jako nadzienie możesz użyć świeżych owoców, przez co danie zachowa swój wegański i bezglutenowy charakter.

Dania wegańskie są przygotowywane bez mleka, dlatego w przypadku przygotowania naleśników sięgniemy po napój roślinny (np. napój migdałowy, nada delikatny smak migdałów naszym naleśnikom). Produkty spożywcze niezbędnie do usmażenia naleśników wegańskich to mąka jaglana, napój roślinny, woda gazowana oraz olej roślinny. Wszystkie składniki poza olejem należy dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki na patelni teflonowej posmarowanej olejem.

Naleśniki te mogą być bez obawy wypróbowane przez osoby chorujące na celiakię, ponieważ mąka jaglana nie zawiera glutenu, który powinien być z diety takiej osoby wyeliminowany. Mąka ta dostarcza również wielu cennych składników odżywczych. Posiada właściwości antywirusowe oraz zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Dzięki zawartości krzemu pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Lecytyna, zawarta w mące jaglanej, korzystanie wpływa na pamięć i koncentrację.

Napój migdałowy dostarczy nam fosforu, magnezu, potasu, selenu, wapnia, żelaza, witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Jest on pomocny przy problemach z trawieniem. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Napój migdałowy przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, dlatego powinny sięgać po niego osoby chorujące na miażdżycę czy chorobę wieńcową serca. Napój ten równie dobrze sprawdzi się w diecie sportowca, zawartość L-argininy oraz kwercetyny poprawia wydolność organizmu podczas ćwiczeń przez regulację zużycia glikogenu oraz wykorzystanie tlenu.

Podsumowując z przepisu na naleśniki jaglane powinny korzystać osoby na diecie bezglutenowej oraz wegańskiej. Warto również polecić ten przepis do wypróbowania przez sportowców.

Alergeny w naleśnikach z mąki jaglanej

Lista alergenów dla Naleśników z mąki jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone

Wartości odżywcze naleśników z mąki jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
231.04
265.70
Białko (g)
4.70
5.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
34.02
39.12
Węglowodany przyswajalne (g)
32.46
37.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
8.51
9.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.80
0.92
Tłuszcze nienasycone (g)
7.70
8.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.81
5.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
3.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
37.60
43.24
Potas (mg)
126.67
145.67
Wapń (mg)
98.02
112.72
Żelazo (mg)
1.78
2.05
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z mąki jaglanej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z mąki jaglanej

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka jaglana
200 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 200 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone
250 ml
10.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.00