Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie krok po kroku
- Mąka gryczana 450 g 3 szklanki
- Mąka jaglana 450 g 3 szklanki
- Mąka ryżowa 450 g 3 szklanki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 300 g
- Nasiona słonecznika 200 g 10 łyżek
- Sól 10 g 1 łyżka
- Zakwas bezglutenowy 450 g 450 ml
W misce umieść wszystkie składniki, dolej ok. 1200 ml letniej wody i bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia.
Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzej do 240 st. C i piecz chleb 20 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 40-50 minut.
Często zadawane pytania
-
Chleb bezglutenowy
-
Hash browns
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Chleb kukurydziany
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Pizza bezglutenowa
-
Gofry bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Śniadanie bezglutenowe

(liczba kalorii)
Chleb bezglutenowy na zakwasie - cechy przepisu
Więcej o chlebie bezglutenowym na zakwasie
Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie to świetne rozwiązanie, dla wszystkich osób eliminujących gluten, które nie chcą rezygnować z pieczywa, a nie satysfakcjonują ich gotowe wypieki sklepowe. Poznaj najlepszy, sprawdzony przepis na pyszny chleb bez glutenu, który przygotujesz w prosty i szybki sposób, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Jak zrobić bezglutenowy chleb na zakwasie? Potrzebne Ci będą naturalnie bezglutenowe mąki – gryczana, jaglana oraz skrobia ziemniaczana. Możesz też wykorzystać gotowe mieszanki tych mąk, dostępne obecnie w wielu sklepach. Jeśli chorujesz na celiakię i Twój stan zdrowia wymaga ścisłej diety bezglutenowej, pamiętaj o tym, aby wybierać produkty certyfikowane, wyraźne oznaczone, jako bezglutenowe, aby uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń, które mogłyby pojawić się na jednym z etapów produkcji. Oprócz mąk bezglutenowych potrzebna będzie woda, sól oraz bezglutenowy zakwas. Zakwas możesz przygotować samodzielnie na bazie mąki bezglutenowej, na przykład gryczanej, lub wykorzystać gotowy zakwas dla oszczędności czasu. Do pieczywa możesz dodać też dowolne pestki, ziarna lub nasiona – świetnie sprawdzą się między innymi nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, czy nasiona chia. Dobry wybór to również mak niebieski lub suszona żurawina, czy orzechy – możesz wybierać spośród wielu opcji i wykorzystać dowolne, ulubione dodatki. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie jest banalnie prosty – wystarczy, że dokładnie wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, zarówno te suche, jak i mokre, do powstania jednolitej masy, ostawisz ciasto do wyrośnięcia na około 6-8 godzin i upieczesz w piekarniku. To wszystko! Tak przygotowane pieczywo świetnie sprawdzi się do kanapek, tostów, grzanek, jako dodatek do sałatek, czy zup. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, który będzie pyszny i chrupiący, a jednocześnie bardzo prosty do wypieku.
Wartości odżywcze chleba bezglutenowego na zakwasie
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w chlebie bezglutenowym na zakwasie
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na chleb bezglutenowy na zakwasie
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb bezglutenowy na zakwasie
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie bezglutenowym na zakwasie
Lista alergenów dla chleba bezglutenowego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb bezglutenowy na zakwasie