Makowiec bezglutenowy

Opublikowano: 22.04.2022 r., 9:44 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowy makowiec na tacy
Makowiec bezglutenowy
Makowiec bezglutenowy to doskonały pomysł na słodki dodatek na świątecznym stole. Jest pyszny w smaku i łatwy w przygotowaniu. Warto go spróbować!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
270 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier (50 g)
  • Mąka kukurydziana (60 g)
  • Mąka jaglana (120 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (90 g)
  • Twaróg sernikowy (90 g)
  • Masło (70 g)
  • Masa makowa (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, mikser, wałek, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na makowca bezglutenowego krok po kroku

Mąki wsypujemy do jednej miski. Mieszamy je.

Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i mieszankę mąk. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski z mąką dodajemy pozostały cukier, twaróg, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub miksera.

Wyrobioną masę odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie, a następnie rozwałkowujemy je i układamy na blaszkę do pieczenia.

Rozsmarowujemy na nim masę makową (powinna mieć temperaturę pokojową). Ciasto zwijamy w rulon.

Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Opcjonalnie gotowy makowiec możemy ozdobić lukrem.

Jak oceniasz przepis na makowca bezglutenowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat makowca bezglutenowego

Pyszny makowiec bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto drożdżowe bez glutenu z dodatkiem masy makowej jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić makowiec bezglutenowy? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąki wsypujemy do jednej miski. Mieszamy je. Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier i mieszankę mąk. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy pozostały cukier, twaróg, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub miksera. Wyrobioną masę odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę ręcznie, a następnie rozwałkowujemy je i układamy na blaszkę do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim masę makową (powinna mieć temperaturę pokojową). Ciasto zwijamy w rulon. Ile piec? Pieczemy je w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie gotowy makowiec możemy ozdobić lukrem.

Sprawdzony przepis na makowiec bezglutenowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki kukurydzianej, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to przede wszystkim produkt bezglutenowy, który idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię. Ponadto mąką wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także dzięki dużej ilości błonnika poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Jest bogata w cynk, dzięki czemu poprawia naszą odporność oraz w luteinę, która dba o oczy. Dodatkowo mąka kukurydziana chroni DNA przed uszkodzeniem oraz wpływa pozytywnie na aktywność enzymów w organizmie człowieka.

Masa makowa w połączeniu z ciastem drożdżowym odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w makowcu bezglutenowym

Lista alergenów dla makowca bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa

Wartości odżywcze makowca bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
300.52
270.46
Białko (g)
6.03
5.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
46.65
41.99
Węglowodany przyswajalne (g)
43.52
39.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.13
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
10.65
9.59
Tłuszcze nasycone (g)
7.88
7.09
Cholesterol (mg)
20.20
18.18
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka jaglana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.15
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.18
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.11
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.96
1.76
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.53
40.97
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
64.23
57.81
Potas (mg)
194.71
175.24
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
137.09
123.38
Fosfor (mg)
105.56
95.00
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.35
25.51
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
1.65
Cynk (mg)
0.88
0.80
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.10
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca bezglutenowego 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca bezglutenowego

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka kukurydziana
60 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 60 g
Mąka jaglana
120 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 120 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
90 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Twaróg sernikowy
90 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 90 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Masa makowa
250 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.94
Za 250 g
Koszt składników
48.50