Bób gotowany - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Warzywa
Wartości odżywcze bobu - tabela
Energia i białka
Bób | |
---|---|
na 100 g | |
Białko | 7.92 g |
Fenyloalanina | b/d |
Węglowodany w bobie
Bób | |
---|---|
na 100 g | |
Węglowodany | 17.60 g |
Węglowodany przyswajalne | 10.10 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 7.50 g |
Sacharoza (cukier) | b/d |
Glukoza | b/d |
Fruktoza | b/d |
Skrobia | b/d |
Laktoza | b/d |
Tłuszcze
Bób | |
---|---|
na 100 g | |
Tłuszcz | 0.73 g |
Tłuszcze nasycone | 0.29 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.44 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.10 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.34 g |
Tłuszcze trans | 0.00 g |
Cholesterol | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na bób
Bób | |
---|---|
na 100 g | |
Witamina A | 17.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.10 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | 3.70 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 1.16 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.13 mg |
Ryboflawina | 0.29 mg |
Niacyna | 2.25 mg |
Foliany | 148.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 196.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na bób
Bób | |
---|---|
na 100 g | |
Sód | 25.00 mg |
Potas | 332.00 mg |
Wapń | 37.00 mg |
Fosfor | 129.00 mg |
Magnez | 33.00 mg |
Żelazo | 1.55 mg |
Cynk | 1.00 mg |
Miedź | 0.40 mg |
Mangan | 0.66 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168574/nutrients
Alergie w bobie
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z bobem
Przepisy z bobem
-
Hummus z bobu
Bób, ciecierzyca konserwowa, sok z cytryny i tahini to kluczowe składniki tego wyjątkowego hummusu. Te smaki łączą się, tworząc kremową i pełną głębi pastę, która świetnie komponuje się z oliwą z oliwek, dodając odrobinę śródziemnomorskiego charakteru. Idealny do smarowania pieczywa lub jako dip do warzyw i przekąsek.
20 + 10 min łatwy 10 91 kcal -
Bób z czosnkiem
Bób, masło i czosnek to kombinacja, która zawsze się sprawdza. Do tego odrobina świeżej natki pietruszki i mamy prosty, ale pyszny przepis na bób z czosnkiem. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć aromatyczne danie, które idealnie nadaje się na letnią przekąskę.
10 + 8 min łatwy 4 202 kcal -
Bób po sycylijsku
Bób, czyli nasza główna gwiazda, oraz solidna porcja oliwy z oliwek – to właśnie te dwa składniki stanowią podstawę bobu po sycylijsku. Na Sycylii oliwa z oliwek to niemal płynne złoto, które dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Przygotowanie tej przekąski to najmniejszy problem, ale efekt? Obłędny!
15 + 10 min łatwy 2 788 kcal -
Pasta z bobu
Bób, jajka i jogurt grecki to podstawowe składniki tej prostesz pasty z bobu. Połączenie delikatnego bobu, jajek i kremowego jogurtu greckiego tworzy pyszny, zdrowy smarowidło. Dodatkiem do tego jest musztarda, która dodaje całości wyrazistego smaku. Proste, szybkie i idealne na kanapki czy do sałatek.
20 + 30 min łatwy 5 86 kcal -
Kotleciki z bobu
Bób, ziemniaki i cebula – to główne składniki kotlecików z bobu, które idealnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. Dodatek bułki tartej i szczypta przypraw sprawią, że kotleciki będą miały chrupiącą skórkę, a delikatne wnętrze z nutą szpinaku. Olej rzepakowy dodaje im odpowiedniej konsystencji i smaku.
40 + 10 min łatwy 10 94 kcal
-
Makaron z bobem
Makaron penne, soczysty bób, groszek zielony, pachnący parmezan i oliwa z oliwek – to podstawowe składniki pysznego makaronu z bobem. Całość tworzy lekki i zdrowy posiłek, który można szybko przygotować. To idealne danie na chwilę, kiedy nie masz czasu na skomplikowane gotowanie, a chcesz zjeść coś smakowitego.
15 + 35 min łatwy 2 842 kcal -
Sałatka z bobem i boczkiem
Bób, boczek wędzony i suszone pomidory – to trio tworzy świetną sałatkę, która zadowoli największych smakoszy. Do tego dodaj jeszcze jajka i trochę oliwy z oliwek, a otrzymasz danie pełne smaku i prostoty. Idealna na obiad lub kolację, ta sałatka łączy w sobie chrupkość boczku i kremowość bobu w iście apetycznej kombinacji.
25 + 30 min łatwy 4 403 kcal -
Zupa z bobu
Bób, ziemniaki, pierś z kurczaka i bulion warzywny to główne składniki tej przepysznej zupy. Gładka konsystencja i bogaty smak bobu idealnie łączą się z delikatnym mięsem kurczaka, podczas gdy bulion warzywny dodaje całości głębi. Ziemniaki sprawiają, że zupa jest sycąca i pełna, idealna na chłodne dni.
20 + 20 min łatwy 5 242 kcal -
Sałatka z bobem i jajkiem
Jajka, bób, cebula czerwona i ogórki kiszone – to główne składniki tej sałatki. Razem tworzą naprawdę ciekawą kompozycję smaków. Całość dopełnia szczypiorek i zdrowe ziarenka słonecznika. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że wszystko jest fajnie połączone. To prosta, ale smakowita propozycja na każdy dzień.
15 + 30 min łatwy 5 203 kcal -
Sałatka z bobem i fetą
Bób, feta, prażona cebula i buraki – to główni bohaterowie tej pysznej sałatki. Proste i smaczne składniki tworzą razem niebanalną kompozycję smaków, a dodatek zielonej sałaty i oliwy z oliwek dopełnia całość. Jeśli lubisz lekkie, ale sycące połączenia, ta sałatka na pewno przypadnie Ci do gustu!
20 + 70 min łatwy 4 211 kcal -
Sałatka z bobem
Bób, cukinia, pomidory koktajlowe i ser feta – to kluczowe składniki tej pysznej i kolorowej sałatki. Chrupiący bób idealnie komponuje się z delikatną cukinią, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i kremową fetą. Całość skropiona octem winnym i odrobiną oliwy z oliwek tworzy niesamowitą mieszankę, która zadowoli każde podniebienie.
15 + 25 min łatwy 4 255 kcal