Soczewica czerwona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w czerwonej soczewicy oraz jakie alergie mogą powodować.
Soczewica czerwona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze czerwonej soczewicy - tabela

Energia i białka

Soczewica czerwona
na 100 g
Białko23.90 g
Fenyloalanina1.23 mg

Węglowodany w czerwonej soczewicy

Soczewica czerwona
na 100 g
Węglowodany63.10 g
Węglowodany przyswajalne52.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)10.80 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobia47.60 g
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Soczewica czerwona
na 100 g
Tłuszcz2.17 g
Tłuszcze nasycone0.53 g
Tłuszcze nienasycone1.64 g
Tłuszcze jednonasycone0.50 g
Tłuszcze wielonasycone1.14 g
Tłuszcze trans0.00 g
Cholesterol0.00 mg

Witaminy w przepisie na czerwoną soczewicę

Soczewica czerwona
na 100 g
Witamina A3.00 µg (mcg)
Witamina B60.40 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)
Witamina C1.70 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina Eb/d
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.51 mg
Ryboflawina0.11 mg
Niacyna1.50 mg
Foliany204.00 µg (mcg)
Beta karoten35.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na czerwoną soczewicę

Soczewica czerwona
na 100 g
Sód7.00 mg
Potas668.00 mg
Wapń48.00 mg
Fosfor294.00 mg
Magnez59.00 mg
Żelazo7.39 mg
Cynk3.60 mg
Miedź1.30 mg
Mangan1.72 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174284/nutrients

Alergie w czerwonej soczewicy

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z czerwoną soczewicą

Przepisy z czerwoną soczewicą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto