Kapusta gotowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w gotowanej kapuście oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapusta gotowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze gotowanej kapusty - tabela

Energia i białka

kapusta gotowana
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w gotowanej kapuście
Białko 1.27 g
Fenyloalanina 0.03 mg

Węglowodany w gotowanej kapuście

kapusta gotowana
na 100 g
Węglowodany 5.51 g
Węglowodany przyswajalne 3.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.90 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g
Glukoza 1.62 g
Fruktoza 1.16 g
Skrobia 0.00 g
Laktoza 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

kapusta gotowana
na 100 g
Tłuszcz 0.06 g
Tłuszcze nasycone 0.02 g
Tłuszcze nienasycone 0.04 g
Tłuszcze jednonasycone 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.02 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na gotowaną kapustę

kapusta gotowana
na 100 g
Witamina A 4.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.11 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 37.50 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.14 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.06 mg
Ryboflawina 0.04 mg
Niacyna 0.25 mg
Foliany 3.00 µg (mcg)
Beta karoten 48.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gotowaną kapustę

kapusta gotowana
na 100 g
Sód 255.00 mg
Potas 196.00 mg
Wapń 48.00 mg
Fosfor 33.00 mg
Magnez 15.00 mg
Żelazo 0.17 mg
Cynk 0.20 mg
Miedź 0.02 mg
Mangan 0.21 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168514/nutrients

Alergie w gotowanej kapuście

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z gotowaną kapustą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto