Kapusta gotowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w gotowanej kapuście oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapusta gotowana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze gotowanej kapusty - tabela

Energia i białka

kapusta gotowana
na 100 g
Białko1.27 g
Fenyloalanina0.03 mg

Węglowodany w gotowanej kapuście

kapusta gotowana
na 100 g
Węglowodany5.51 g
Węglowodany przyswajalne3.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)1.90 g
Sacharoza (cukier)0.00 g
Glukoza1.62 g
Fruktoza1.16 g
Skrobia0.00 g
Laktoza0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

kapusta gotowana
na 100 g
Tłuszcz0.06 g
Tłuszcze nasycone0.02 g
Tłuszcze nienasycone0.04 g
Tłuszcze jednonasycone0.02 g
Tłuszcze wielonasycone0.02 g
Tłuszcze trans0.00 g
Cholesterol0.00 mg

Witaminy w przepisie na gotowaną kapustę

kapusta gotowana
na 100 g
Witamina A4.00 µg (mcg)
Witamina B60.11 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)
Witamina C37.50 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina E0.14 mg
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.06 mg
Ryboflawina0.04 mg
Niacyna0.25 mg
Foliany3.00 µg (mcg)
Beta karoten48.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gotowaną kapustę

kapusta gotowana
na 100 g
Sód255.00 mg
Potas196.00 mg
Wapń48.00 mg
Fosfor33.00 mg
Magnez15.00 mg
Żelazo0.17 mg
Cynk0.20 mg
Miedź0.02 mg
Mangan0.21 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168514/nutrients

Alergie w gotowanej kapuście

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z gotowaną kapustą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto