Zalewajka świętokrzyska
- Zakwas na żurek (300 g)
- Kiełbasa podwawelska (300 g)
- Żeberka wieprzowe (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (300 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na zalewajka świętokrzyska krok po kroku
Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wlej wodę (2 litry) i dodaj żeberka.
Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki.
Gotuj jeszcze 20 minut.
Kiełbasę podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.
Wlej zakwas na barszcz i dopraw sola, pieprzem i majerankiem.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem śmietany i świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat zalewajki świętokrzyskiej
Domowa zalewajka świętokrzyska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na zupę jest doskonały na szybki obiad po pracy. Zupa jest gęsta i bardzo syta, dlatego najlepiej podać ją w okresie jesienno-zimowym. Przepis na zalewajkę świętokrzyską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: zakwas na barszcz, kiełbasa, żeberka wieprzowe, cebula, marchew, ziemniaki, śmietana 12%, majeranek, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.
Jak zrobić zalewajkę świętokrzyską? Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej wodę i dodaj żeberka. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut. Kiełbasę podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy. Wlej zakwas na barszcz i dopraw sola, pieprzem i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując tradycyjna zupa pochodząca z województwa świętokrzyskiego jest bardzo aromatyczna i syta. Prosty przepis nie sprawi Ci większego problemu. Smaczna zupa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zalewajce świętokrzyskiej
Lista alergenów dla zalewajki świętokrzyskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zalewajki świętokrzyskiej
Zalewajka świętokrzyska to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zalewajka jest kaloryczna i zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.