Zalewa do papryki konserwowej
- Ocet spirytusowy - 1,5 szklanki (400 ml)
- Cukier (200 g)
- Sól - 1,5 łyżki (15 g)
Przepis na zalewę do papryki konserwowej krok po kroku
Zagotuj litr wody, dodaj ocet, cukier, sól.
Zamieszaj, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut.
-
Papryka marynowana
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Papryka na zimę
-
Leczo na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Papryka w occie
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
-
Papryka marynowana z miodem
-
Pasta z pieczonej papryki
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Przetwory z papryki
Więcej informacji na temat zalewy do papryki konserwowej
Przepis na zalewę do papryki konserwowej to przepis, który musisz znać, jeśli planujesz zrobić domowe przetwory do słoików na zimę. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na podstawową, uniwersalną zalewę do papryki, ale również innych warzyw. Jej przygotowanie jest bardzo proste, dlatego na pewno poradzisz sobie z tym, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego i nigdy wcześniej nie robiłaś/robiłeś domowych przetworów. Z czego powstaje octowa zalewa do papryki konserwowej? Potrzebujesz jedynie wody, octu spirytusowego, cukru i soli. Z tych czterech składników powstaje bazowa zalewa do papryki konserwowej. Wystarczy, że razem wymieszasz je i zagotujesz w garnku. To wszystko! Pamiętaj, że najlepiej wybrać sól niejodowaną, ponieważ dodatek jodu może negatywnie wpływać na jakość i smak przetworów. Do zalewy możesz dodawać też dowolne inne dodatki, w zależności od tego, jakie smaki lubisz najbardziej. Na co dzień preferujesz dania ostre i pikantne? Dodaj papryczkę chilli, czosnek lub imbir. Nie bój się eksperymentować w kuchni i próbować różnych smaków i wariantów. Najczęściej do papryki konserwowej w zalewie dodaje się czosnek, ziarna gorczycy, ziarna czarnego pieprzu i ziarna ziela angielskiego, jednak nie musisz zawsze przestrzegać tej listy. Jak zrobić zalewę do papryki konserwowej, aby była dobra, uniwersalna i pomogła Ci przygotować przepyszne, warzywne przetwory na zimę? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, z którym przygotujesz najlepszą zalewę do papryki konserwowej do słoików na zimę! To przepis, który po prostu trzeba znać, jeśli masz w planach przygotowanie domowych przetworów, z których będziesz mógł/mogła korzystać przez cały rok.
Alergeny w zalewie do papryki konserwowej
Lista alergenów dla zalewy do papryki konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę do papryki konserwowej
Wartości odżywcze zalewy do papryki konserwowej
Duże ilości octu mogą mieć negatywny wpływ na szkliwo zębów i żołądek.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.