Zalewa do grzybów

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzyby kurki w zalewie słoik.
Zalewa do grzybów
Zalewa do grzybów to uniwersalna zalewa do pasteryzacji różnych grzybów. Octowa zalewa nadaje grzybom delikatnie słodko kwaśnego smaku.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
692 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukier (100 g)
  • Cebula - 3 średnie sztuki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewa do grzybów krok po kroku

W garnku umieść litr wody, dodaj do niego 350 ml octu spirytusowego, cebulę pokrojoną w pióra, gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, 100 gram cukru oraz łyżkę soli. Zagotuj.

Grzyby najlepiej zalewać gorącą zalewą.

Jak oceniasz przepis na zalewa do grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat zalewy do grzybów

Zalewa do grzybów to propozycja na uniwersalną marynatę do różnych grzybów. Przepis na zalewę do grzybów jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją wykonać. Do zrobienia zalewy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: woda, ocet, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy i ziele angielskie.

Jak zrobić zalewę do grzybów? Na początek obierz cebulę z łupiny, pokrój ją w cienkie pióra, wlej do garnka wodę, dodaj cebulę, gorczycę, sól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz ocet. Zagotuj, zalewaj grzyby gorącą zalewą. Zalewa pasteryzuje grzyby różnego rodzaju, możesz zalać nią podgrzybki, maślaki, kurki, borowiki czy kanie.

Gorczyca z której produkuje się musztardę jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Gorczyca ma wiele właściwości leczniczych, między innymi leczono nią zatrucia toksynami oraz bóle różnego rodzaju. Starożytni traktowali ją jak afrodyzjak. Stosowano ją także jako składnik produktu na rozjaśnianie przebarwień skóry. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Zawiera ona składniki mineralne oraz witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując sprawdzony przepis na marynatę jest szybki do wykonania. Marynata nadaje się do różnych rodzajów grzybów. Zalewa do grzybów do słoików na zimę idealnie pasteryzuje grzyby. Proporcje do zalewy możesz dowolnie modyfikować.

Alergeny w zalewie do grzybów

Lista alergenów dla zalewy do grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze zalewy do grzybów

na 100g gotowej potrawy

Zalewa octowa domowej roboty to stworzona z cukru i octu oraz wody zalewa do grzybów. Dodatek octu sprawia, że zalewy nie mogą spożywać osoby z problemami żołądkowymi. Osoby z nadwrażliwym żołądkiem powinny zamienić ocet spirytusowy na ocet winny lub całkowicie zrezygnować z jego dodatku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
138.57
692.86
Białko (g)
0.79
3.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
35.13
175.64
Węglowodany przyswajalne (g)
33.91
169.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
6.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.09
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.29
26.43
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.14
Niacyna (mg)
0.09
0.43
Foliany (µg (mcg))
13.57
67.86
Beta karoten (µg (mcg))
0.71
3.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
3.14
15.71
Potas (mg)
104.86
524.29
Wapń (mg)
16.71
83.57
Fosfor (mg)
20.71
103.57
Magnez (mg)
7.14
35.71
Żelazo (mg)
0.16
0.82
Cynk (mg)
0.12
0.62
Miedź (mg)
0.03
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do grzybów 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy do grzybów

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
250 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
5.50