Zalewa do grzybów
- Cukier (100 g)
- Cebula - 3 średnie sztuki (250 g)
Przepis na zalewa do grzybów krok po kroku
W garnku umieść litr wody, dodaj do niego 350 ml octu spirytusowego, cebulę pokrojoną w pióra, gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, 100 gram cukru oraz łyżkę soli. Zagotuj.
Grzyby najlepiej zalewać gorącą zalewą.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane pieczarki
-
Maślaki w occie
-
Kanie marynowane
-
Marynowane prawdziwki
-
Maślaki marynowane
-
Podgrzybki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby w zalewie
Więcej informacji na temat zalewy do grzybów
Zalewa do grzybów to propozycja na uniwersalną marynatę do różnych grzybów. Przepis na zalewę do grzybów jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją wykonać. Do zrobienia zalewy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: woda, ocet, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, cebula, liść laurowy i ziele angielskie.
Jak zrobić zalewę do grzybów? Na początek obierz cebulę z łupiny, pokrój ją w cienkie pióra, wlej do garnka wodę, dodaj cebulę, gorczycę, sól, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz ocet. Zagotuj, zalewaj grzyby gorącą zalewą. Zalewa pasteryzuje grzyby różnego rodzaju, możesz zalać nią podgrzybki, maślaki, kurki, borowiki czy kanie.
Gorczyca z której produkuje się musztardę jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Gorczyca ma wiele właściwości leczniczych, między innymi leczono nią zatrucia toksynami oraz bóle różnego rodzaju. Starożytni traktowali ją jak afrodyzjak. Stosowano ją także jako składnik produktu na rozjaśnianie przebarwień skóry. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Zawiera ona składniki mineralne oraz witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując sprawdzony przepis na marynatę jest szybki do wykonania. Marynata nadaje się do różnych rodzajów grzybów. Zalewa do grzybów do słoików na zimę idealnie pasteryzuje grzyby. Proporcje do zalewy możesz dowolnie modyfikować.
Alergeny w zalewie do grzybów
Lista alergenów dla zalewy do grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze zalewy do grzybów
Zalewa octowa domowej roboty to stworzona z cukru i octu oraz wody zalewa do grzybów. Dodatek octu sprawia, że zalewy nie mogą spożywać osoby z problemami żołądkowymi. Osoby z nadwrażliwym żołądkiem powinny zamienić ocet spirytusowy na ocet winny lub całkowicie zrezygnować z jego dodatku.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.