Tofurnik mango
- Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
- Mleczko kokosowe - niepełna szklanka (200 ml)
- Czekolada biała (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Budyń (proszek) (50 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
- Mango - 1 średnia sztuka (300 g)
- Sok z cytryny - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na tofurnik mango krok po kroku
Pokrusz tofu i umieść w misce.
Wlej sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
W garnku podgrzej mleko kokosowe z białą czekoladą.
Wystudź i dodaj do masy z tofu.
Dodaj także proszek do pieczenia, ksylitol, budyń waniliowy i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę z tofu.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.
Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Obierz mango i pokrój w plastry, ułóż na serniku.
Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Podziel sernik na porcje.
Więcej informacji na temat tofurnika mango
Tofurnik mango to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto z dodatkiem mano jest kremowe i doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Przepis na tofurnik mango jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, ksylitol, proszek do pieczenia, budyń waniliowy, czekolada biała, mango, sok z cytryny.
Jak zrobić tofurnik z mango? Pokrusz tofu i umieść w misce. Wlej sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. W garnku podgrzej mleko kokosowe z białą czekoladą. Wystudź i dodaj do masy z tofu. Dodaj także proszek do pieczenia, ksylitol, budyń waniliowy i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę z tofu. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Obierz mango i pokrój w plastry, ułóż na serniku. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Podziel sernik na porcje.
Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu.
Podsumowując pyszny wegański sernik z tofu to świetny pomysł na deser także dla dzieci. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Prosty przepis wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Szybkie ciasto można przygotować także z pomocą dzieci.
Alergeny w tofurniku mango
Lista alergenów dla tofurnika mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze tofurnika mango
Tofurnik z mango to świetne źródło białka pochodzenia roślinnego, które powinno w naszej diecie zastępować to pochodzenia zwierzęcego. Białko roślinne należy łączyć ze zbożami, aby było pełnowartościowe.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.