Tofurnik mango

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser tofu z mango
Tofurnik mango
Tofurnik mango to wspaniała propozycja na doskonały sernik bez dodatku jajek i twarogu. Pyszne ciasto z ksylitolem zawiera mniej kalorii niż tradycyjne serniki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
266 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
  • Mleczko kokosowe - niepełna szklanka (200 ml)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Budyń (proszek) (50 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
  • Mango - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Sok z cytryny - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na tofurnik mango krok po kroku

Pokrusz tofu i umieść w misce.

Wlej sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

W garnku podgrzej mleko kokosowe z białą czekoladą.

Wystudź i dodaj do masy z tofu.

Dodaj także proszek do pieczenia, ksylitol, budyń waniliowy i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę z tofu.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.

Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Obierz mango i pokrój w plastry, ułóż na serniku.

Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Podziel sernik na porcje.

Jak oceniasz przepis na tofurnik mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat tofurnika mango

Tofurnik mango to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto z dodatkiem mano jest kremowe i doskonale komponuje się podane z kawą lub herbatą. Przepis na tofurnik mango jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, ksylitol, proszek do pieczenia, budyń waniliowy, czekolada biała, mango, sok z cytryny.

Jak zrobić tofurnik z mango? Pokrusz tofu i umieść w misce. Wlej sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. W garnku podgrzej mleko kokosowe z białą czekoladą. Wystudź i dodaj do masy z tofu. Dodaj także proszek do pieczenia, ksylitol, budyń waniliowy i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę z tofu. Piecz w nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Obierz mango i pokrój w plastry, ułóż na serniku. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Podziel sernik na porcje.

Mango jest owocem dziko rosnącym, pochodzącym z Azji. Największym producentem mango są Indie. Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Mango jest owocem o szerokim zastosowaniu w kuchni. Przygotuje się z jego pomocą soki, sosy typu chutney, świeże dodaje do płatków, jest ono także składnikiem curry. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu.

Podsumowując pyszny wegański sernik z tofu to świetny pomysł na deser także dla dzieci. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Prosty przepis wykorzystaj przy pierwszej możliwej okazji. Szybkie ciasto można przygotować także z pomocą dzieci.

Alergeny w tofurniku mango

Lista alergenów dla tofurnika mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze tofurnika mango

na 100g gotowej potrawy

Tofurnik z mango to świetne źródło białka pochodzenia roślinnego, które powinno w naszej diecie zastępować to pochodzenia zwierzęcego. Białko roślinne należy łączyć ze zbożami, aby było pełnowartościowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
152.25
266.44
Białko (g)
4.80
8.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
24.08
42.13
Węglowodany przyswajalne (g)
23.58
41.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
6.27
10.97
Tłuszcze nasycone (g)
3.25
5.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
5.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
2.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
2.42
Cholesterol (mg)
3.62
6.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.39
12.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.15
30.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
59.66
104.41
Potas (mg)
247.66
433.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
243.10
425.43
Fosfor (mg)
166.60
291.55
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.69
32.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.59
4.53
Cynk (mg)
0.51
0.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.29
0.52
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofurnika mango 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofurnika mango

Koszt składników
71.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
800 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 800 g
Mleczko kokosowe
200 ml
niepełna szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Mango
300 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 300 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek stołowych
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
71.60