Talarki z piekarnika

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krojone ziemniaki na blasze
Talarki z piekarnika
Talarki z piekarnika stanowią doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybkie w przygotowaniu danie z ziemniaków.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
201 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki średnie - 7 średnich sztuk (1000 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na talarki z piekarnika krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki o grubości około 1 cm.

Do miski wlej olej i dodaj po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski z olejem włóż ziemniaki i dokładnie wymieszaj je.

Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 45 minut.

Gotowe ziemniaki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na talarki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat talarów z piekarnika

Talarki z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ziemniaki w talarkach często przygotowywane są w restauracjach jako dodatek do potraw. Sprawdzony przepis na talarki z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania talarków z piekarnika potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić talarki z piekarnika? Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki o grubości około 1 cm. Do miski wlej olej i dodaj po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj. Do miski z olejem włóż ziemniaki i dokładnie wymieszaj je. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 220° przez około 45 minut. Gotowe ziemniaki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Obecność przeciwutleniaczy w diecie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Podsumowując: pyszne talarki z piekarnika stanowią doskonałą propozycją na dodatek do obiadu. Najlepsze talarki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej smakują na ciepło. Smaczne talarki warto podać z dodatkiem mięs oraz surówek. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w talarkach z piekarnika

Lista alergenów dla talarów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na talarki z piekarnika

Wartości odżywcze talarów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Talarki z piekarnika to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Ziemniaki stanowią źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
100.97
201.94
Białko (g)
1.99
3.98
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
16.99
33.98
Węglowodany przyswajalne (g)
14.95
29.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
4.08
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.33
Glukoza (g)
0.30
0.60
Fruktoza (g)
0.25
0.50
Skrobia (g)
14.85
29.71
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.00
6.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.75
5.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.92
3.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
1.65
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.83
11.65
Potas (mg)
412.62
825.24
Wapń (mg)
11.65
23.30
Żelazo (mg)
0.79
1.57
Szacunkowy indeks glikemiczny talarów z piekarnika 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania talarów z piekarnika

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
7 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
11.00