Syrop z malin
- Maliny (1000 g)
- Cukier (350 g)
Przepis na syrop z malin krok po kroku
Do garnka dodaj cukier, pół szklanki wody oraz umyte maliny.
Gotuj wszystko na średniej mocy palnika. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika na najniższy.
Mieszaj co jakiś czas i rozgniataj owoce łyżką.
Gotuj, aż wszystkie maliny się rozpadną.
Do sitka włóż gazę (dwie warstwy). Powinna być spora, by na końcu można było ją związać za końce w celu odciśnięcia soku.
Połóż sitko na dużym garnku lub misce (tam będzie ściekał sok).
Przełóż maliny do sitka i odstaw na jakiś czas. Cały sok powinien znaleźć się w naczyniu. Można pomóc sobie łyżką i przecierać owoce, by wydobyć jak najwięcej syropu.
Zwiąż gazę, by owoce się nie wydostały i wyciśnij dokładnie cały sok.
Uzyskany syrop wlej z powrotem do czystego garnka i zagotuj.
Gorący syrop wlej do butelek i zakręć dokładnie.
Pasteryzuj butelki w gorącej wodzie przez 10 minut. Studź w wodzie.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Syrop służy do rozcieńczania z wodą! Nie pij syropu bez rozcieńczania.
Więcej informacji na temat syropu z malin
Zobacz ile cukru potrzeba i jak zrobić syrop z malin, by był idealny. Domowy syrop z malin do rozcieńczania to świetny pomysł na sok ze świeżych malin w butelkach. Przepis na syrop z malin to zaledwie 3 składniki. Użyj świeżych malin – wtedy syrop będzie pełny smaku i aromatu. Jak tylko będziesz miał świeże owoce, wykorzystaj tę okazję do zrobienia syropu malinowego. Syrop z malin jest najlepszym pomysłem na napój na zimę. Będzie super dodatkiem nie tylko do herbaty. Ten sprawdzony przepis także dobrze Cię ochłodzi latem.
Syrop ze świeżych malin to najlepszy sposób na otrzymanie domowego soku do butelek na zimę. Sprawdzony przepis na syrop z malin to super pomysł na smaczny napój. Syrop z malin podaje się po uprzednim rozcieńczeniu z wodą. Proporcje wody do syropu są uzależnione od gustu. Im mniej syropu, tym napój będzie mniej aromatyczny i słodki. Przepis na syrop z malin nie nadaje się do podania bez rozcieńczania.
Sok malinowy ma dużą ilość cukru. Nie zaleca się go osobom chorym na cukrzycę lub insulinooporność. Owoce malin są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Spożywając maliny, walczysz z wolnymi rodnikami. Zawierają dużą ilość błonnika. Dostarczają witaminę C, E, a także witaminy z grupy B. Poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Maliny działają napotnie, dlatego zaleca się je podawać podczas infekcji. Syrop z malin jest więc bardzo dobrym rozwiązaniem, które może pomóc Ci się rozgrzać.
Jak zrobić syrop z malin oraz ile cukru trzeba? Owoce należy zagotować z cukrem i wodą. Podczas gotowania maliny rozgniataj łyżką. Gdy owoce będą już całkowicie zmiażdżone i zagotowane, przełóż je w sitko wyłożone dużą gazą. Odcedź cały syrop. Odcedzony, klarowny syrop z malin zagotuj i gorący wlej do butelek. Zamknij je, pasteryzuj w gorącej wodzie i studź w niej. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Do przepisu na syrop z malin można dodać tyle cukru, ile potrzebujesz. Jeżeli ta ilość jest dla Ciebie nie wystarczająca, możesz dodać więcej cukru. To, ile cukru trzeba dodać, zależy także od tego, jak słodkie są owoce. Gdyby maliny były bardzo kwaśne, ilość cukru trzeba zwiększyć (jednak wszystko zależy od Twoich upodobań).
Jak zrobisz syrop z malin, może być on dodany nie tylko do gorącej herbaty w zimie. Domowy syrop z malin sprawdzi się ze zwykłą wodą albo z wodą gazowaną. Nada się do drinków. Z kostkami lodu latem świetnie ochłodzi. Możesz go także dodać do kaszek lub polać placki i naleśniki. Tego sprawdzonego przepisu możesz użyć do owsianek lub różnych deserów.
Alergeny w syropie z malin
Lista alergenów dla syropu z malin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z malin
Wartości odżywcze syropu z malin
Syrop zawiera dużą ilość cukru, więc nie jest wskazany dla osób, które mają zbyt wysoki poziom glukozy i insuliny we krwi. Maliny to doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Są bogate w witaminy i minerały (m.in. witamina E oraz C, magnez, fosfor).
Energia i białka
(800g)
Węglowodany
(800g)
Tłuszcze
(800g)
Witaminy
(800g)
Składniki mineralne
(800g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.