Surówka z kalarepy ze śmietaną

Opublikowano: 11.02.2022 r., 15:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z kalarepy ze śmietaną
Surówka z kalarepy ze śmietaną
Surówka z kalarepy ze śmietaną jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili
Przygotowanie 20 min
68 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kalarepa - 2 sztuki (400 g)
  • Jabłko - 2 sztuki (360 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
  • Śmietana 12% - 3 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę z kalarepy ze śmietaną krok po kroku

Posiekaj szczypiorek.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Kalarepę obierz i również pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki umieść w misce.

Dodaj śmietanę i sól do smaku. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat surówki z kalarepy ze śmietaną

Surówka z kalarepy ze śmietaną jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z kalarepy ze śmietaną potrzebujesz dodatkowo jabłka. Dopełnienia smaku nadaje śmietana, szczypiorek, sok z cytryny i sól. Tylko tyle wystarczy by powstała ta dobra surówka.

Kalarepa to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma chrupiący, delikatny miąższ o lekko słodkawym smaku, który przypomina smak surowej kapusty. Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego. Jest rośliną dwuletnią, a sezon na jej zbiory przypada na wiosnę. Na polskich stołach można spotkać odmianę zieloną i fioletową. Najlepiej spożywać ją w wersji surowej, ponieważ ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale można przyrządzić ją na różne sposoby. Mimo to najlepszym wyborem będzie zjedzenie jej w formie właśnie surówki.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z kalarepy ze śmietaną to już prezentuje mój sprawdzony, prosty przepis. Na początku umyj i obierz jabłka oraz kalarepy. Pokrój je w niedużą kostkę i umieść w misce. Posiekaj szczypiorek i dodaj go do miski. Następnie wlej śmietanę i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj i dopraw solą do smaku. Jak widzisz, ta surówka jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo jest pyszna i tania.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek. Ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważne dla zdrowia witaminy. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

A jak Wam smakuje ta smaczna surówka?

Alergeny w surówce z kalarepy ze śmietaną

Lista alergenów dla surówki z kalarepy ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze surówki z kalarepy ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
45.37
68.06
Białko (g)
1.23
1.84
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.39
14.08
Węglowodany przyswajalne (g)
6.52
9.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.87
4.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.65
0.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.21
0.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.69
2.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
14.48
21.72
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina E (mg)
0.32
0.49
Retinol (µg (mcg))
4.24
6.36
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Niacyna (mg)
0.26
0.39
Foliany (µg (mcg))
13.34
20.01
Beta karoten (µg (mcg))
116.80
175.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
14.61
21.92
Potas (mg)
232.96
349.45
Wapń (mg)
24.29
36.43
Fosfor (mg)
32.02
48.04
Magnez (mg)
13.76
20.64
Żelazo (mg)
0.31
0.47
Cynk (mg)
0.08
0.11
Miedź (mg)
0.08
0.12
Mangan (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy ze śmietaną 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kalarepy ze śmietaną

Koszt składników
10.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
400 g
2 sztuki
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 400 g
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Śmietana 12%
40 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
10.20