Surówka z białej rzodkwi i ogórka kiszonego
- Biała rzodkiew - 1 sztuka (220 g)
- Ogórki kiszone - 3 sztuki (130 g)
- Śmietana 12% - 1 łyżka (10 g)
- Majonez - 1 łyżka (10 g)
Przepis na surówkę z białej rzodkwi i ogórka kiszonego krok po kroku
Białą rzodkiew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ogórki zetrzyj na tarce.
Dodaj majonez, śmietanę, dopraw całość solą i pieprzem.
Więcej informacji na temat surówki z białej rzodkwi i ogórka kiszonego
Surówka z białej rzodkwi i ogórka kiszonego to smaczne połączenie kwasowości i ostrości. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a wzbogaci Twoje danie obiadowe o witaminy i składniki odżywcze.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić surówkę z białej rzodkwi i ogórka kiszonego to potrzebujesz tak naprawdę tylko tych dwóch składników. Do wykonania sosu potrzebny będzie majonez i śmietana 12% i oczywiście sól oraz pieprz do smaku.
Na początku umyj i obierz rzodkiew. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone również zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw składniki sosu i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ta surówka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się z dań mięsnych, warzywnych, placków np. ziemniaczanych czy pieczonych warzywnych tart. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić surówkę z białej rzodkwi i ogórka kiszonego.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 120 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Koniecznie wypróbujcie przepis na surówkę z białej rzodkwi i ogórka kiszonego. Sami przekonacie się, że to smaczna i najlepsza surówka, jaką kiedykolwiek jedliście.
Alergeny w surówce z białej rzodkwi i ogórka kiszonego
Lista alergenów dla surówki z białej rzodkwi i ogórka kiszonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze surówki z białej rzodkwi i ogórka kiszonego
Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.