Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Surówka z białej rzodkwi i jabłka to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Surówka doskonale komponuje się zarówno z mięsem, rybami, a także daniami z warzyw.
Składniki dla 5 porcji:
- Jabłko - 300 g (2 małe sztuki)
- Biała rzodkiew - 500 g
- Jogurt naturalny 2% - 150 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Rzodkiew i jabłka obierz ze skórki i umyj.
- Obrane składniki zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Do jabłka i rzodkiewki dodaj jogurt naturalny, cukier i przyprawy.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową surówkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Dodatek jogurtu naturalnego wzbogaca ją w łatwoprzyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego.