Przepis na surówkę z rzodkiewki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska, miseczka

Rzodkiewki umyj bardzo dokładnie. Pokrój je w plasterki do dużej miski.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z rzodkiewkami.

Do miseczki wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dokładnie razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie ją wymieszaj.

Surówka z rzodkiewki podana w szklanej misce posypana szczypiorkiem.
surówka z rzodkiewki
Koszt przygotowania dania
7.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
222 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Surówka z rzodkiewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki to jeden z tych dodatków, które najlepiej smakują wiosną i latem, kiedy warzywa są młode i niezwykle pyszne. Świetnie pasuje do każdego dania głównego, a ze względu na swój charakterystyczny ostry smak sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie i zyskuje bardzo wyrazistego charakteru. Najlepsze jest w niej to, że można ją wykonać w zaledwie kilka chwil i świetnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.

Przepis na surówkę z rzodkiewki jest niezwykle prosty. W kilka chwil można ją przygotować w sposób bardzo nieskomplikowany. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by zrobić tą naprawdę pyszną surówkę w swoim domu. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące, gdyż wystarczy tylko pokroić składniki i stworzyć prosty sos, by całe danie było gotowe. I choć może jest to bardzo prosta surówka, to rzodkiewki same w sobie są ostre i aromatyczne, dlatego nie potrzebują zbyt wielu ozdobników.

To sałatka z rzodkiewki czerwonej, którą spokojnie można zdobyć w sklepie przez cały rok. To jedno z tych warzyw, które ma wielu fanów ze względu na specyficzny, gorzko ostry smak. To właśnie on gwarantuje naprawdę wspaniały smak gotowej surówki. Dlatego wystarczą tylko świeże zioła i odrobina oliwy, które wspaniale dopełniają kompozycję warzyw i nie przytłaczają go.

Surówka do obiadu z rzodkiewki będzie świetnym pomysłem dla osób, które szukają pomysłu na naprawdę dobry, choć nieskomplikowany warzywny dodatek do głównego dania. Ta sałatka świetnie sprawdzi się zwłaszcza latem, czy wiosną, kiedy rzodkiewki smakują najlepiej. Natka pietruszki i ostry szczypiorek w połączeniu z rzodkiewkami tworzą niezapomnianą kompozycję smakową, która świetnie współgra z ziemniakami i mięsem.

Tą surówkę można też wykonać z tartej rzodkiewki. To sprawi, że zyska ona dodatkowo ciekawej formy. Dla wszystkich, którzy uwielbiają smak tego warzywa lepszą opcją będzie pokrojenie rzodkiewki w plastry, by smak był jak najbardziej wyczuwalny. Sałatka przyciąga wzrok kontrastującymi barwami i smakuje wspaniale, zwłaszcza podana ze świeżymi ziołami, prosto z ogrodu.

Wartości odżywcze surówki z rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
177.76 kcal
222.20 kcal
Białko
0.95 g
1.19 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z rzodkiewki

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
3.77 g
4.71 g
Węglowodany przyswajalne
2.29 g
2.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
1.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
18.17 g
22.71 g
Tłuszcze nasycone
3.04 g
3.80 g
Tłuszcze nienasycone
15.13 g
18.91 g
Tłuszcze jednonasycone
13.18 g
16.48 g
Tłuszcze wielonasycone
1.94 g
2.43 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z rzodkiewki

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
51.12 µg (mcg)
63.90 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
22.92 mg
28.65 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
2.59 mg
3.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.27 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
32.06 µg (mcg)
40.08 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
614.64 µg (mcg)
768.30 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z rzodkiewki

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
23.02 mg
28.77 mg
Potas
175.36 mg
219.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
32.88 mg
41.10 mg
Fosfor
18.48 mg
23.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
11.96 mg
14.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
1.10 mg
Cynk
0.26 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z rzodkiewki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z rzodkiewki

Lista alergenów dla surówki z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówkę z rzodkiewki

Cena przygotowania surówki z rzodkiewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rzodkiewka
115 g
1 pęczek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula czerwona
50 g
pół sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Natka pietruszki
20 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na surówkę z rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób