Stek z kalafiora na patelni
- Kalafior - 1 duża sztuka (800 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Hummus (200 g)
- Miód (40 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
Przepis na stek z kalafiora na patelni krok po kroku
Kalafiora pokrój na plastry o grubości 3-4 cm.
Dopraw solą i pieprzem.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Posiekaj koper i natkę pietruszki.
Rozgrzej na patelni masło i podsmaż czosnek.
Na patelnię wyłóż stek z kalafiora i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut z jednej strony.
W misce umieść hummus, dodaj miód i sok z cytryny oraz posiekany koper i natkę pietruszki.
Wymieszaj dokładnie.
Stek umieść na talerzu i podawaj z dodatkiem sosu.
Więcej informacji na temat steka z kalafiora na patelni
Stek z kalafiora na patelni to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Steki z kalafiora można podać w wersji wegetariańskiej lub jako dodatek do mięsa. Kalafior bardzo dobrze nadaje się do smażenia i gotowania. Ma bardzo delikatny smak i można go dowolnie doprawiać. Przepis na stek z kalafiora na patelni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia steka potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, masło klarowane, koper, natka pietruszki, czosnek, hummus, miód, sok z cytryny, sól, pieprz.
Jak zrobić stek z kalafiora na patelni? Kalafiora pokrój na plastry o grubości 3-4 cm. Dopraw solą i pieprzem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż czosnek. Na patelnię wyłóż stek z kalafiora i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut z jednej strony. W misce umieść hummus, dodaj miód i sok z cytryny oraz posiekany koper i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie. Stek umieść na talerzu i podawaj z dodatkiem sosu.
Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując wegetariański stek jest dobry jako danie na wiele różnych okazji. Kalafior w plastrach można także upiec w piekarniku lub grillować. Smażony na patelni stek podać można z dodatkiem różnych sosów. Stek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Jednak świeżo smażone warzywo jest chrupiące i bardziej jędrne.
Alergeny w steku z kalafiora na patelni
Lista alergenów dla steka z kalafiora na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- hummus
Wartości odżywcze steka z kalafiora na patelni
Stek z kalafiora na patelni to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kalafior zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Stek z kalafiora jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
-
kalafior,
pietruszka,
hummus,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.