Przepis na sos do ravioli krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Masło rozpuść na patelni.

Podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wlej pomidory i duś przez 10 minut.

Wlej odrobinę bulionu i mieszaj. Odparuj nadmiar wody na niewielkim ogniu.

Pod koniec dodaj odrobinę mąki i wciąż mieszaj, do delikatnego zagęszczenia się sosu.

Ravioli podawaj z sosem, a całość posyp parmezanem.

sos do ravioli
Sos do ravioli
Koszt przygotowania dania
9.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Sos do ravioli - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do ravioli

Ravioli to nic innego jak tradycyjne włoskie, małe pierożki, możesz przygotować je w wersji wegetariańskiej lub z mięsem.

Przepis na różne rodzaje ravioli znajdziesz w moich innych propozycjach. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny, przygotuj go na obiad lub kolację.

Dzisiaj przedstawię ci przepis na sos do ravioli, jest on szybki i łatwy, z pewnością poradzi sobie z nim każdy z nas, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Zatem, jak zrobić sos do ravioli?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować składniki, które są tanie i ogólnodostępne.

Zaopatrz się w: pomidory z puszki, cebulę, czosnek, bulion warzywny, odrobinę mąki, masło i parmezan.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Dokładnie jak przygotować mój prosty przepis na domowy sos do ravioli opisuję nieco niżej, koniecznie zobacz i przekonaj się, że jest najlepszy.

Wartości odżywcze sosu do ravioli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
52.59 kcal
63.10 kcal
Białko
2.44 g
2.93 g

Węglowodany w sosie do ravioli

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
7.51 g
9.01 g
Węglowodany przyswajalne
6.04 g
7.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.47 g
1.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
1.92 g
2.31 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
1.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.65 g
0.78 g
Tłuszcze jednonasycone
0.52 g
0.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
4.53 mg
5.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos do ravioli

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
23.20 µg (mcg)
27.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
7.36 mg
8.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.85 mg
1.01 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
13.85 µg (mcg)
16.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.07 mg
Niacyna
0.92 mg
1.11 mg
Foliany
12.97 µg (mcg)
15.56 µg (mcg)
Beta karoten
105.06 µg (mcg)
126.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos do ravioli

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
199.11 mg
238.93 mg
Potas
220.43 mg
264.52 mg
Wapń
58.73 mg
70.47 mg
Fosfor
46.66 mg
56.00 mg
Magnez
16.30 mg
19.56 mg
Żelazo
0.99 mg
1.19 mg
Cynk
0.30 mg
0.36 mg
Miedź
0.13 mg
0.16 mg
Mangan
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula, bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do ravioli 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do ravioli

Lista alergenów dla sosu do ravioli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu do ravioli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
500 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
40.10
Jak oceniasz przepis na sos do ravioli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób