Ravioli

ravioli

Pierożki Ravioli wywodzą się z kuchni włoskiej. W Polsce są mniej popularne i raczej kupujemy je w postaci gotowej. Są to małe, kwadratowe pierożki, które we Włoszech podaje się z sosem lub w zupie. Farsz najczęściej robimy ze szpinakiem, z fetą, z mięsem, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać nadzienie jak do polskich pierogów. Spotykamy również farsz do ravioli na słodko. Ciasto na ravioli robimy z mąki, jajek, oliwy i soli, zaś nakładanie nadzienia do pierożków wygląda nieco inaczej. Pierożki ravioli podajemy z sosem, posypane parmezanem. Świetnie smakują również podane w zupie. Ravioli świetnie nadają się jako dodatek do sałatki makaronowej lub zapiekanki z makaronem.

Ravioli - polecane przepisy

Ravioli - pozostałe przepisy

Ravioli - sprawdzone przepisy na idealne ciasto i farsz

Ravioli to daleki kuzyn polskich pierogów. W Polsce są mniej popularne, lecz warto poznać na nie przepis, aby zaskoczyć rodzinę lub znajomych na imprezie. Będzie to miła odmiana, szczególnie dla amatorów kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Pierożki te robi się szybko i łatwo, być może nawet łatwiej niż tradycyjne, polskie pierogi. Jako farsz możemy zastosować te same nadzienie, jakie robimy do polskich pierogów. Doradzamy jak zrobić idealne ciasto do ravioli i jak przygotować pyszny farsz.

Skąd pochodzą oryginalne pierożki ravioli

Kto wymyślił przepis na włoskie pierożki ravioli

Wydaje się, że pierogi to danie typowo polskie. Rzeczywiście kuchnia polska oferuje najróżniejsze wersje i odmiany nadzienia do pierogów. Pierogi jada się chętnie i często, choć mało kto już robi je w domu. Można powiedzieć, że królestwo pierogów znajduje się w Polsce. Jednak są one także bardzo popularne w krajach Europy Wschodniej, szczególnie na Litwie, Ukrainie i Białorusi. Jednak mało kto wie, że najwięcej rodzajów pierogów wymyślono we Włoszech.

Ważną sztuką kulinarną, w której pierogi odgrywają ogromną rolę, są kuchnie północnych Chin. To właśnie tam prawdopodobnie wymyślono pierogi, czyli zawijanie nadzienia w cienkie ciasto pszenne. Z Chin pierogi przywędrowały przez Azję południową do Europy, gdzie zadomowiły się szczególnie w Europie środkowo-wschodniej. Natomiast największym królestwem pierogów w Europie Zachodniej są Włochy, które słyną nie tylko z makaronów, lecz także z wielu rodzajów małych pierożków.

Pierogi w kuchni włoskiej

Kuchnia włoska należy do sfery śródziemnomorskiej sztuki kulinarnej. W tamtejszym klimacie jada się danie lekkie z przewagą warzyw. Właśnie we Włoszech rozpowszechniły się lekkie dania mączne, jak spaghetti, pizza i właśnie różne rodzaje pierogów. W południowych Włoszech rośnie pszenica durum, świetna do makaronu suszonego, zaś w północnych Włoszech robi się makaron jajeczny z miękkiej pszenicy. Pierożki są rodzajem makaronu, tyle że z farszem.

Włoskie pierożki są znacznie mniejsze niż polskie i bardziej przypominają uszka. O ile w Polsce pierogi występują w dwóch zasadniczych wariantach, czyli klasycznych pierogów i małych uszek, to we Włoszech wymyślono mnóstwo rodzajów pierożków o różnych kształtach i sposobach zawijania. Najbardziej znane są ravioli i tortellini. Jednak rodzajów pierożków jest mnóstwo. Prawie każdy region posiada własne, oryginalne przepisy na pierożki.

Rodzaje włoskich pierożków:

  • ravioli,
  • tortellini,
  • angelotti,
  • anolini,
  • marubini,
  • cappelletti,
  • pansotti,
  • casonsei.

Przepisy na włoskie pierożki sięgają średniowiecza. Prawdopodobnie pierwsze przepisy powstały wraz z pojawieniem się makaronu, gdy ktoś wpadł na pomysł zawijania nadzienia w ciasto makaronowe, aby wykorzystać resztki mięsa i chleba z poprzedniego dnia. Makaron włoski pojawia się w źródłach historycznych w XII wieku, lecz prawdopodobnie znany był już wcześniej.

Pierożki we Włoszech robi się z bardzo cienkiego ciasta makaronowego. Zwykle jako nadzienie wykorzystywano resztki, na przykład mięso z rosołu lub resztki wczorajszej pieczeni. Najczęściej podaje się je w bulionie lub ugotowane i podsmażone na maśle. Na co dzień jada się małe pierożki, zaś na święta robi się pierożki na bogato, z nadzieniem z mięsa z serem, jajkami i czerstwego chleba. Przykładem pierożków świątecznych są okrągłe antolini podawane w rosole. Pierożki mają bardzo różny kształt okrągły, kwadratowy lub zawijany. Pierożki cappelluti przypominają kapelusz, zaś tortellini przypominają małe rogaliki.

Ravioli należą do najpopularniejszych włoskich pierogów i najbardziej znanych na świecie. Robi się je we Włoszech, na Sycylii, na Sardynii i na Malcie. Pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z XIV wieku. Jednak przepis na ravioli znajdujemy również w źródłach historycznych z Anglii z tego samego okresu. Dlatego nie wiemy kto wymyślił przepis na ravioli i czy pochodzą one z Anglii czy z Włoch.

Jak się robi i podaje oryginalne, włoskie pierożki ravioli

We Włoszech ravioli robi się samodzielnie w domu. Oczywiście obecnie coraz mniej osób ma na to czas. Dlatego ravioli produkuje się także maszynowo. Oryginalne, włoskie ravioli robione są głównie z nadzieniem z serka ricotta, szpinaku, z gałką muszkatołową i pieprzem. Na Sycylii jada się pierożki nadziewane serem ricotta ze skórką cytrynową. Z czasem powstały też liczne przepisy na ravioli z warzywami, na przykład ze szpinakiem, z mięsem lub rybą, z fetą lub innymi rodzajami sera, z grzybami lub z żółtkiem.

Tradycyjne ravioli mają kształt kwadratowy z charakterystycznymi rysami na brzegach, które powstają, gdy zalepia się pierożki naciskając widelcem. W niektórych regionach Włoch robi się także ravioli w kształcie okrągłym lub półokrągłym. Co ciekawe, ciasta na pierożki ravioli nie tnie się na kawałki. Na płacie ciasta układa się łyżką porcje nadzienia. Ciasto przykrywa się drugim płatem, a następnie wycina tu gdzie jest górka farszu. Brzegi pierożków dociska się widelcem, aby się zlepiły. Niekiedy pierożki mają charakterystyczne, ząbkowane brzegi, gdy używa się specjalnego nożyka do cięcia ciasta.

Oryginalne pierożki są gotowane. W USA podaje się także pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Ravioli jada się z sosem lub w zupie. Najczęściej do pierożków podaje się sos pomidorowy, sos boloński lub śmietankowy. We Włoszech pierożki podaje się najczęściej w zupie minestrone. Natomiast w różnych krajach dostępne są jako danie gotowe w puszce.

Jak zrobić ravioli własnoręcznie w domu

Najlepszy przepis na ciasto i farsz do ravioli

W Polsce można kupić pierożki ravioli gotowe, tylko do ugotowania. Na rynku dostępne są pierogi z mięsem, z ricottą i rukolą, z grzybami lub z truflami. Dostępne są również gotowe dania w puszce w postaci pierożków ravioli w sosie. Warto jednak poznać przepis na ciasto i farsz do pierożków, gdyż samodzielnie zrobione ravioli będą smaczniejsze i zdrowsze. Przede wszystkim znamy ich skład i mamy pewność, że zostały zrobione ze świeżych produktów. Gotowa żywność, szczególnie sprowadzana z innych krajów, zwykle zawiera sporo konserwantów i innych sztucznych dodatków.

Pierożki ravioli są małe i całkiem łatwe do zrobienia. Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne polskie pierogi, gdyż nie trzeba wycinać i sklejać każdego z osobna. Ciasto na ravioli musi być cienkie, elastyczne. Nie powinno kleić się do rąk i musi się łatwo zlepiać. Przygotowujemy je z mąki, jajek, oliwy i wody. Z tych składników zagniatamy ciasto, które wałkujemy na cienki płat. Ciasto przecinamy na pół i na połowie ciasta układamy farsz w równych odstępach. Przykrywamy go drugim płatem ciasta i ostrym nożem wycinamy kwadraty, tak aby powstały kwadratowe pierożki z farszem. Aby brzegi dobrze się skleiły, przyciskamy je widelcem. Pierożki gotujemy i podajemy z sosem i z surówką. Aby ułatwić sobie wycinanie możemy zakupić odpowiednie formy lub wykrawaczki do ravioli w kształcie okrągłym lub kwadratowym.

Przykłady pysznego farszu do ravioli:

  • ze szpinakiem i ricottą,
  • z fetą, mięsem z kurczaka i suszonymi pomidorami,
  • z mięsem, jajkiem i startym żółtym serem,
  • z grzybami, cebulą i żółtym serem,
  • z puree z dyni, parmezanem i podsmażoną cebulą.

Jak podajemy pierożki ravioli

We Włoszech pierożki ravioli podaje się w bulionie lub podane na talerzu i polane masłem lub sosem. Małe pierożki ravioli świetnie nadają się do zup, chociaż w Polsce częściej do zupy używa się małych pierożków tortellini, które bardziej przypominają swojskie uszka. Ravioli stanowią świetny dodatek do zupy pomidorowej, rosołu, barszczu, jarzynowej, czy też różnego rodzaju zup krem.

Tradycyjnie możemy podać pierożki ravioli podobnie jak zwykłe pierogi polskie. Podane saute mogą być dość suche, dlatego też wymagają sosu lub polewy. Najczęściej polewamy je roztopionym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Ravioli najlepiej smakują z sosem. Sprawdza się sos serowy, sos pomidorowy, grzybowy czy też sos boloński.

Ciekawym pomysłem są szaszłyki z ravioli, które podsmaża się na grillu lub w piekarniku. Obok pierożków nadziewa się warzywa i mięso. Ugotowane ravioli idealnie nadają się jako składnik sałatki makaronowej. Nie musimy dodawać dodatkowo mięsa, jeśli pierożki zawierają mięsny farsz. Doskonałym daniem jest sałatka wiosenna z sałatą, pomidorami i ravioli polana oliwą z oliwek lub sałatka z oliwkami, pietruszką i ravioli polana majonezem. Ravioli pasują do każdej sałatki makaronowej, zwłaszcza że farsz pozwala ograniczyć składniki sałatki.

Ravioli sprawdza się także do zapiekanek makaronowych. Sałatki makaronowe układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, kładąc na spodzie makaron, potem mięso mielone z cebulą oraz warzywa. Zalewamy całość sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Pierożki ravioli zawierają farsz mięsny lub serowy dlatego też ograniczamy składniki zapiekanki. Świetnie smakują pierożki z nadzieniem serowym polane sosem z podsmażonej cebuli z boczkiem i sosem pomidorowym. Świetnym rodzajem zapiekanki są pierożki ravioli z pieczarkami polane sosem śmietanowym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto