Sałatka z ravioli

Opublikowano: 08.06.2022 r., 15:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z ravioli podana na talerzu.
Sałatka z ravioli
Sałatka z ravioli to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Jest smaczna, prosta i niezwykle apetyczna. Na pewno skradnie serca domowników.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
1078 kcal
Kcal w porcji
468 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
  • Serek ricotta (50 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Masło (5 g)
  • Rukola (200 g)
  • Kiełki rzodkiewki (50 g)
  • Orzechy pekan (80 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Olej lniany (45 ml)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Bazylia świeża (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na sałatkę z ravioli krok po kroku

Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak i smaż do zwiędnięcia.

Do szpinaku dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 80 ml ciepłej wody, oliwy z oliwek i odrobiny soli.

Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko. Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.

Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.

W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia. Wyciągnij je i ostudź.

W misce zmieszaj rukolę, kiełki, pokrojone pomidorki i posiekane orzechy. Dodaj do nich pierożki.

W miseczce zmieszaj olej i ocet balsamiczny z posiekanym szczypiorkiem i bazylią.

Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ravioli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ravioli

Sałatka z ravioli to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw. Jest smaczna, prosta i niezwykle apetyczna. Na pewno skradnie serca domowników.

Przepis na sałatkę z ravioli będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. To dobry pomysł na kolację i szybki lunch. Całość jest prosta, dlatego nie ma w niej wielu składników. Choć to typowo warzywna potrawa to dodaje się do niej również pierożki. Najlepiej wybrać opcję najmniej kaloryczną, czyli tą z pesto. Ravioli jest łatwo dostępne w większości sklepów, dlatego zakup nie będzie trudny. Warto jednak stosować kilka zasad, dzięki czemu nie popełni się błędu przy ich wyborze, gdyż dostępna jest cała gama produktów tego typu. Najlepiej kupować te z lodówki, są świeże. Dobrze jest sięgnąć po takie, które mają krótki skład, to gwarancja najlepszej jakości. Do ich przygotowania wystarczy tylko krótka obróbka termiczna, co jest na pewno dużym plusem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z ravioli, by była smaczna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne, znajdziesz w swojej spiżarni. To najlepsza opcja na imprezę, gdyż jest sycąca i niezwykle atrakcyjna. Ta sałatka sprawdzi się na lunch, ale również na imprezy. Najlepiej użyć do niej świeżej bazylii, dzięki czemu ta letnia sałatka nabiera bardziej śródziemnomorskiego charakteru. To dobra opcja dla każdego, kto dba o zbilansowane menu. W dodatku wszystkie składniki można znaleźć w każdym sklepie. To doskonały pomysł na danie zdrowe i smaczne. Można ją wykonać w kilka chwil, więc sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach. Zawsze się udaje, więc będzie idealnym posiłkiem dla osób, które dopiero uczą się gotować. Do jej wykonania nie jest potrzebne żadne doświadczenie kulinarne, a wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie, zwłaszcza w sezonie letnim. Jest to propozycja bardzo ciekawa i innowacyjna. Dlatego zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Ta sałatka jest niezwykle ciekawa i na pewno bardzo sycąca ze względu na dodatek pierożków.

Alergeny w sałatce z ravioli

Lista alergenów dla sałatki z ravioli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Wartości odżywcze sałatki z ravioli

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(468g)
Energia (kcal)
230.44
1078.45
Białko (g)
6.32
29.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(468g)
Węglowodany (g)
23.39
109.48
Węglowodany przyswajalne (g)
21.59
101.05
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(468g)
Tłuszcz (g)
13.29
62.21
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
13.28
Tłuszcze nienasycone (g)
10.45
48.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.08
23.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.38
25.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.77
17.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(468g)
Witamina A (µg (mcg))
98.99
463.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.55
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.92
51.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.84
46.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
1.60
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.92
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.25
10.52
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
92.05
430.81
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1070.22
5008.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(468g)
Sód (mg)
22.40
104.84
Potas (mg)
262.87
1230.21
Wapń (mg)
76.14
356.33
Fosfor (mg)
93.20
436.19
Magnez (mg)
44.97
210.47
Żelazo (mg)
2.48
11.59
Cynk (mg)
0.94
4.38
Miedź (mg)
0.21
0.97
Mangan (mg)
0.81
3.78
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ravioli 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ravioli

Koszt składników
157.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
5 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Serek ricotta
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Kiełki rzodkiewki
50 g
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Orzechy pekan
80 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 80 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Olej lniany
45 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
157.00