Przepis na ravioli z grzybami krok po kroku

Składniki dla 23 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Dodatkowo przygotuj 2 łyżki wody.

Mąkę pszenną przesiej przez sitko, wbij jajko, żółtko, wlej wodę i dodaj odrobinę soli i oliwy z oliwek.

Zagnieć ciasto i uformuj kulę, odstaw ciasto na 30 minut.

Kapustę posiekaj i przełóż do garnka, delikatnie podgrzewaj do miękkości.

Dodaj drobno pokrojone grzyby i duś do miękkości.

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj, na jednej części ciasta co 4 cm wyłóż farsz.

Przykryj ciasto kolejnym płatem i wytnij prostokąty. Zagnieć delikatnie boki.

Ugotuj ravioli w lekko osolonej wodzie.

ravioli z grzybami
Ravioli z grzybami
Koszt przygotowania dania
18.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
49 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ravioli z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ravioli z grzybami

Ravioli z grzybami to nic innego jak tradycyjne włoskie, małe pierożki w wersji wegetariańskiej.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na te domowe pyszności, przepis jest szybki i łatwy, z pewnością poradzi sobie z nim każdy z nas, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Zatem, jak zrobić ravioli z grzybami?

Do ich przygotowania będziesz potrzebować składniki, które są tanie i ogólnodostępne.

Zaopatrz się w: mąkę, jajko, grzyby i kapustę. Ja postawiłam na grzyby świeże. Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Mój prosty przepis zacznij od wyrobienia ciasta, wsyp mąkę do miski, dodaj jajko i żółtko, wlej odrobinę wody i zagnieć ciasto.

Następnie dodaj szczyptę soli i zagnieć kulę. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.

W tym czasie przygotujemy farsz, wystarczy, że kapustę posiekasz i przełożysz do garnka, a następnie delikatnie poddusisz, następnie dodaj posiekane grzyby i duś do miękkości.

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj, na jednym z nich co 4 cm nałóż odrobinę farszu i przykryj całość drugą częścią ciasta. Pokrój ciasto na kwadraty i ugotuj w wodzie.

Mój przepis na ravioli z grzybami jest gotowy, sam widzisz, w jak szybkim czasie możesz przygotować najlepsze ravioli. Będzie to idealny pomysł na obiad.

Wartości odżywcze ravioli z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
164.53 kcal
49.36 kcal
Białko
7.03 g
2.11 g

Węglowodany w ravioli z grzybami

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
29.56 g
8.87 g
Węglowodany przyswajalne
28.29 g
8.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
2.27 g
0.68 g
Tłuszcze nasycone
1.12 g
0.34 g
Tłuszcze nienasycone
1.15 g
0.35 g

Witaminy w przepisie na ravioli z grzybami

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.11 mg
0.03 mg
Tiamina
0.38 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.08 mg
Niacyna
3.19 mg
0.96 mg
Foliany
70.60 µg (mcg)
21.18 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ravioli z grzybami

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
256.21 mg
76.86 mg
Potas
178.11 mg
53.43 mg
Wapń
23.16 mg
6.95 mg
Fosfor
84.04 mg
25.21 mg
Magnez
20.57 mg
6.17 mg
Żelazo
2.84 mg
0.85 mg
Cynk
0.65 mg
0.20 mg
Miedź
0.14 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli z grzybami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ravioli z grzybami

Lista alergenów dla ravioli z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ravioli z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kapusta kwaszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Świeże leśne grzyby
250 g
1 szklanka
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
65.00
Jak oceniasz przepis na ravioli z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób