Przepis na ravioli z serem krok po kroku

Składniki dla 23 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku, miska

Dodatkowo przygotuj dwie łyżki wody.

Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, żółtko i wlej wodę.

Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj oliwę z oliwek i odrobinę soli, ponownie wymieszaj i zagnieć ciasto.

Uformuj ciasto w kulę i odstaw na 30 minut.

W tym czasie rozgnieć ricottę i wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami.

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj na cienkie płaty.

Na jedynym z ciast w odstępach co 4 cm kładziemy łyżkę nadzienia serowego.

Następnie przykryj je drugim płatem i wytnij małe prostokąty, gdzie na środku każdego jest ser.

Delikatnie zagnieć brzegi i ugotuj w wodzie.

ravioli z serem
Ravioli z serem
Koszt przygotowania dania
10.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Ravioli z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ravioli z serem

Ravioli z serem to nic innego jak małe pierożki w wersji wegetariańskiej.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na te pyszności, przepis jest szybki i łatwy, z pewnością poradzi sobie z nim każdy z nas, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Zatem, jak zrobić ravioli z serem w domu?

Do ich przygotowania będziesz potrzebować składniki, które są tanie i ogólnodostępne.

Zaopatrz się w: mąkę, jajko, dodatkowo żółtko, ser – u mnie riccota, ale sprawdzi się też twaróg, oliwa z oliwek i przyprawy. Postaw na czosnek, bazylię i zioła prowansalskie, dzięki temu Twoje domowe ravioli będzie pyszne i aromatyczne.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Mój prosty przepis zacznij od wyrobienia ciasta, wsyp mąkę do miski, dodaj jajko i żółtko, wlej odrobinę wody i zagnieć ciasto.

Następnie dodaj szczyptę soli i zagnieć kulę. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 30 minut.

W tym czasie przygotujemy serowe nadzienie, wystarczy, że wymieszasz ser z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami.

Ja postawiłam na bazylię i zioła prowansalskie.

Ciasto podziel na pół i rozwałkuj, na jednym z nich co 4 cm nałóż odrobinę sera i przykryj całość drugą częścią ciasta. Pokrój ciasto na kwadraty i ugotuj w wodzie.

Mój przepis na ravioli z serem jest gotowy, sam widzisz, w jak szybkim czasie możesz przygotować najlepsze ravioli. Będzie to idealny pomysł na obiad.

Wartości odżywcze ravioli z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
296.23 kcal
88.87 kcal
Białko
12.37 g
3.71 g

Węglowodany w ravioli z serem

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
48.17 g
14.45 g
Węglowodany przyswajalne
47.67 g
14.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
6.17 g
1.85 g
Tłuszcze nasycone
3.56 g
1.07 g
Tłuszcze nienasycone
2.61 g
0.78 g

Witaminy w przepisie na ravioli z serem

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.13 mg
0.04 mg
Tiamina
0.60 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.41 mg
0.12 mg
Niacyna
4.18 mg
1.26 mg
Foliany
101.78 µg (mcg)
30.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ravioli z serem

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
41.27 mg
12.38 mg
Potas
183.09 mg
54.93 mg
Wapń
100.10 mg
30.03 mg
Fosfor
143.80 mg
43.14 mg
Magnez
37.35 mg
11.21 mg
Żelazo
4.81 mg
1.44 mg
Cynk
1.04 mg
0.31 mg
Miedź
0.16 mg
0.05 mg
Mangan
0.61 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jajko, żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli z serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ravioli z serem

Lista alergenów dla ravioli z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ravioli z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek ricotta
200 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
1 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bazylia suszona
10 g
1/2 łyżki
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
45.20
Jak oceniasz przepis na ravioli z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób