Przepis na ravioli z mięsem krok po kroku

Składniki dla 25 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto.

Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.

Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku.

Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko.

Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach.

Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie.

Ravioli ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 8 minut.

ravioli z mięsem
Ravioli z mięsem
Koszt przygotowania dania
18.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
108 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
80

Ravioli z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ravioli z mięsem

Ravioli z mięsem to nic innego jak pierożki, które bez problemu przygotujesz w swoim domu. Będzie to niezwykły pomysł na szybki i prosty, ale bardzo efektowny obiad.

Mój sprawdzony przepis powstaje z kilku podstawowych składników, które z całą pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: mąkę, mięso mielone, jajka, cebulę, czosnek, masło, koncentrat pomidorowy i olej rzepakowy.

Moje dzisiejsze ravioli powstało z mięsem mielonym, ale o rodzaju farszu śmiało możesz zadecydować sam. Pierożki są też pyszne z serem lub szpinakiem.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Zatem, jak zrobić ravioli z mięsem?

W pierwszej kolejności Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto. Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Następnie masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku. Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. W tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko. Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach. Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie. Tak przygotowane ravioli z mięsem mielonym możesz od razu ugotować, ale możesz też zamrozić. Skoro już znasz mój przepis na ravioli z mięsem, wykorzystaj go i przekonaj się, jakie są pyszne. Będzie to idealny pomysł na ciepły posiłek lub na obiad w gronie znajomych.

Wartości odżywcze ravioli z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
271.68 kcal
108.67 kcal
Białko
12.49 g
5.00 g

Węglowodany w ravioli z mięsem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
27.80 g
11.12 g
Węglowodany przyswajalne
27.49 g
11.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
12.19 g
4.88 g
Tłuszcze nasycone
6.10 g
2.44 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.09 g
2.43 g

Witaminy w przepisie na ravioli z mięsem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.17 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.61 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.42 µg (mcg)
26.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ravioli z mięsem

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
47.37 mg
18.95 mg
Potas
198.16 mg
79.26 mg
Wapń
27.45 mg
10.98 mg
Fosfor
128.09 mg
51.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.91 mg
8.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.90 mg
1.16 mg
Cynk
1.76 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli z mięsem 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ravioli z mięsem

Lista alergenów dla ravioli z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ravioli z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło
40 g
4 łyżki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na ravioli z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób