Przepis na ravioli z dynią krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, wałek

Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej osiekaną papryczkę chili.

Do cebuli dodaj dynię i serek, całość wymieszaj i przypraw.

Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek i odrobiny soli.

Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko.

Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.

Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.

W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia.

Ravioli z dynią podane na małym talerzyku.
ravioli z dynią
Koszt przygotowania dania
6.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
566 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Ravioli z dynią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ravioli z dynią

Ravioli z dynią to świetna opcja dla miłośników prostych, ale ciekawych dań. Połączenie słodkiej dyni z ostrym chili i słodką cebulą tworzy fantastyczną kompozycję. Te włoskie pierożki zachwycają smakiem.

Przepis na ravioli z dynią to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Powstają z niego najlepsze domowe ravioli. Całość nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskakuje wspaniałym aromatem. Pierożki można podawać z oliwą smakową lub pysznym sosem na bazie pomidorów. Wystarczy skarmelizowana cebula z czosnkiem, świeżym pieprzem i ziołami, by stworzyć naprawdę pyszną kompozycję smakową, która nigdy się nie nudzi. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje po prostu obłędnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. Jednym z głównych składników jest dynia, która, choć uprawiana również w Polsce, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. To warzywo sezonowe, jednak nawet poza sezonem można znaleźć ją w wersji mrożonej, która równie dobrze sprawdzi się w tej potrawie. Dynia powinna pojawiać się w menu jak najczęściej, ze względu na swoje dobroczynne działanie. To wspaniała skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Ze względu na swój piękny pomarańczowy kolor jest pełna beta-karotenu, który wspaniale wpływa na stan skóry, ale również oczu. Dodatkowo to warzywo niskokaloryczne, dlatego sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Jest też opcją lekkostrawną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ravioli z dynią, które będzie pyszne, domowe i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. Te pierożki są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Robi się je głównie z dynią i ricottą. Ricotta to kremowy serek, który wspaniale komponuje się zarówno na słodko, jak i słono. W opcji ze szpinakiem z ostrym czosnkiem jest po prostu fantastyczny. Czosnek przełamuje lekko słodkawy smak, dzięki czemu całość jest po prostu wspaniała. To danie pochodzi z włoskiej kuchni i zawiera wszystkie charakterystyczne dla niej produkty.

Wartości odżywcze ravioli z dynią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kalorie)
272.57 kcal
566.94 kcal
Białko
9.80 g
20.39 g

Węglowodany w ravioli z dynią

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany
46.73 g
97.19 g
Węglowodany przyswajalne
46.45 g
96.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz
5.36 g
11.15 g
Tłuszcze nasycone
2.93 g
6.10 g
Tłuszcze nienasycone
2.43 g
5.06 g

Witaminy w przepisie na ravioli z dynią

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Tiamina
0.59 mg
1.22 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.66 mg
Niacyna
4.06 mg
8.45 mg
Foliany
91.98 µg (mcg)
191.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ravioli z dynią

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód
31.67 mg
65.87 mg
Potas
165.38 mg
343.99 mg
Wapń
42.08 mg
87.52 mg
Fosfor
102.84 mg
213.90 mg
Magnez
26.97 mg
56.10 mg
Żelazo
3.50 mg
7.28 mg
Cynk
0.77 mg
1.59 mg
Miedź
0.14 mg
0.29 mg
Mangan
0.45 mg
0.94 mg
Brak danych dla: puree z dyni, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ravioli z dynią 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ravioli z dynią

Lista alergenów dla ravioli z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Masło

Cena przygotowania ravioli z dynią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Puree z dyni
100 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na ravioli z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób