Sok z rabarbaru

Opublikowano: 27.11.2023 r., 11:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sok z rabarbaru podany w szklance.
Sok z rabarbaru
Sok z rabarbaru doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pełen witamin oraz składników mineralnych sok rabarbarowy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
341 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Rabarbar (1000 g)
  • Cukier (400 g)
  • Sok z cytryny 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, słoik 250 ml

Przepis na sok z rabarbaru krok po kroku

Rabarbar umyj, pozbaw liści oraz zgrubiałych końcówek. Łodygi pokrój na kawałki o długości około 2 cm.

Pokrojony rabarbar wrzuć do garnka, zalej go połową szklanki wody i przykryj. Rabarbar duś przez około 15 min, aby puścił sok.

Zawartość garnka przecedź przez drobne sito do drugiego, czystego garnka. Dobrze przetrzyj pulpę, aby odzyskać jak najwięcej soku.

Następnie do garnka dodaj cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszaj i podgrzewaj na małej mocy palnika przez około 30 minut.

Gorący sok przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem do wystudzenia.

Przestudzony sok z rabarbaru przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sok z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,0% osób

Więcej informacji na temat soku z rabarbaru

Sok z rabarbaru to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Sok możesz przygotować z sokownika lub ugotować go w garnku. Pyszny, domowy sok z rabarbaru świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Po rozcieńczeniu go z wodą można podać go jako napój do obiadu. Przepis na sok z rabarbaru jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotowania soku potrzebne będą następujące produkty: rabarbar, cukier oraz sok z cytryny.

A jak zrobić sok z rabarbaru? Rabarbar umyj, pozbaw liści oraz zgrubiałych końcówek. Łodygi pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Pokrojony rabarbar wrzuć do garnka, zalej go połową szklanki wody i przykryj. Rabarbar duś przez około 15 min, aby puścił sok. Zawartość garnka przecedź przez drobne sito do drugiego, czystego garnka. Dobrze przetrzyj pulpę, aby odzyskać jak najwięcej soku. Następnie do garnka dodaj cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszaj i podgrzewaj na małej mocy palnika przez około 30 minut. Gorący sok przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem do wystudzenia. Przestudzony sok z rabarbaru przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Rabarbar posiada wiele właściwości zdrowotnych. Do witamin obecnie w rabarbarze możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dodatkowo rabarbar wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest bogaty w fitoestrogeny, czyli naturalne związki, które występują w roślinach i posiadają właściwości grzybobójcze oraz przeciwutleniające. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy przyczynia się do zmniejszenia produkcji wolnych rodników oraz do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, a także do opóźnienia procesów starzenia się organizmu.

Podsumowując smaczny sok z rabarbaru to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Najlepszy sok pełen witamin i składników mineralnych warto wykorzystać jako dodatek do obiadu (w formie kompotu). Produkty niezbędne do wykonania soku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w soku z rabarbaru

Lista alergenów dla soku z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z rabarbaru

Wartości odżywcze soku z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

Sok z rabarbaru to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbat oraz ciast. Rabarbar stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników, dlatego warto włączyć go do jadłospisu - szczególnie w sezonie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
122.14
341.99
Białko (g)
0.63
1.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
31.01
86.83
Węglowodany przyswajalne (g)
29.75
83.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
3.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
0.23
0.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.27
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
3.47
9.72
Witamina B6 (mg)
0.02
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.63
18.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.21
0.59
Foliany (µg (mcg))
5.42
15.17
Beta karoten (µg (mcg))
42.39
118.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
3.08
8.63
Potas (mg)
203.42
569.57
Wapń (mg)
60.17
168.47
Fosfor (mg)
9.94
27.84
Magnez (mg)
8.50
23.80
Żelazo (mg)
0.17
0.47
Cynk (mg)
0.07
0.21
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z rabarbaru 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z rabarbaru

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Sok z cytryny
40 ml
4 łyżki stołowe
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
14.50