Snickers bez pieczenia na herbatnikach

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy Snickers na herbatnikach
Snickers bez pieczenia na herbatnikach
Snickers bez pieczenia na herbatnikach to ciasto, które imituje znany batonik. W tej wersji jest bardzo łatwy, a przy okazji po brzegi wypełniony orzechami ziemnymi.
Przygotowanie 25 min
797 kcal
Kcal w porcji
194 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (720 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (70 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (150 g)
  • Mascarpone (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, lodówka

Przepis na snickersa bez pieczenia na herbatnikach krok po kroku

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 1/3 herbatników.

Do miski przełóż połowę serka i wymieszaj go z masłem orzechowym.

Rozłóż na herbatnikach krem orzechowy.

Przykryj krem kolejną warstwą herbatników.

Do miski przełóż drugą połowę serka i dodaj połowę masy kajmakowej. Wymieszaj całość dokładnie.

Masę kajmakową wyłóż na herbatniki i przykryj ją ostatnią warstwą ciastek.

Ciasto udekoruj pozostałym kajmakiem i posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na snickersa bez pieczenia na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat snickersa bez pieczenia na herbatnikach

Snickers bez pieczenia na herbatnikach to ciasto, które imituje znany batonik. W tej wersji jest bardzo łatwy, a przy okazji po brzegi wypełniony orzechami ziemnymi. To ciasto będzie świetnym wyborem dla osób, które kochają naprawdę słodkie desery, gdyż ten taki właśnie jest. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Przepis na snickersa bez pieczenia na herbatnikach będzie wspaniałym wyborem dla każdego, kto kocha szybkie przepisy. Gdyż przygotowanie tego zajmuje tylko kilka minut, nie licząc procesu chłodzenia. Warto go zrobić wieczorem, by poświęcić całą noc na chłodzenie ciasta. Dzięki temu zabiegowi herbatniki wspaniale się rozmokną i stworzą genialną bazę. Po wyjęciu z lodówki dobrze jest odczekać kilka chwil, przed rozpoczęciem jedzenia, by ciasto nie było zbyt twarde.

To dobry wybór dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Nie potrzeba do jego zrobienia piekarnika, ani nawet miksera. Całość zawsze się udaje. Wszystkie składniki, których używa się do ciasta są łatwo dostępne w sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. Do stworzenia ciasta używa się masy kajmakowej. Najlepiej kupić ją w sklepie w dużej puszce, większość z niej zostanie zużyta właśnie do tego ciasta. Jednak można ją przygotować również samodzielnie w domu. Potrzebne będzie do tego mleko skondensowane w puszce. Należ je gotować przez długi czas, około 4 godziny, by stworzyć domową masę kajmakową. To właśnie ona nadaje całości niepowtarzalnego, mocno karmelowego smaku, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. W połączeniu z herbatnikami stanowi naprawdę zgrany duet. W przepisie sugerowane jest użycie tradycyjnych ciastek, jednak można pokusić się również o wybór czekoladowych herbatników, czy takich o obniżonej zawartości cukru. Taka opcja będzie świetna dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością, a także na diecie redukcyjnej.

Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić snickersa bez pieczenia na herbatnikach, by był nie tylko pyszny, ale również łatwy, to ten przepis na ciasto z kremem orzechowym sprawdzi się doskonale. Zamiast orzeszków ziemnych można użyć do niego orzechy włoskie.

Alergeny w snickersie bez pieczenia na herbatnikach

Lista alergenów dla snickersa bez pieczenia na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • kajmak
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze snickersa bez pieczenia na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kcal)
410.82
797.00
Białko (g)
8.14
15.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany (g)
41.20
79.92
Węglowodany przyswajalne (g)
39.87
77.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
2.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz (g)
23.71
46.01
Tłuszcze nasycone (g)
14.86
28.83
Tłuszcze nienasycone (g)
8.85
17.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.62
12.84
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
4.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.37
74.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina A (µg (mcg))
19.81
38.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.78
1.52
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.03
2.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.56
37.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.25
6.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.98
114.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.61
7.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód (mg)
565.45
1096.98
Potas (mg)
214.66
416.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
170.96
331.66
Fosfor (mg)
305.30
592.28
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.11
66.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
2.46
Cynk (mg)
0.71
1.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny snickersa bez pieczenia na herbatnikach 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania snickersa bez pieczenia na herbatnikach

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
720 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 8
10.80
Za 720 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
70 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
150 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
51.00