Śmietanowiec z truskawkami

Opublikowano: 14.08.2023 r., 11:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śmietanowiec z truskawkami udekorowany bitą śmietaną oraz truskawkami podany na białym talerzu.
Śmietanowiec z truskawkami
Śmietanowiec z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny i orzeźwiające deser. Ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
198 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Galaretka - truskawkowa, 3 opakowania (225 g)
  • Truskawki (450 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska, tortownica 20 cm, folia spożywcza, miska, pojemnik blendera, lodówka

Przepis na śmietanowca z truskawkami krok po kroku

Tortownicę wyłóż folią spożywczą.

Dwie galaretki rozpuść w 170 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia.

Do pojemnika blendera wsyp 300 gram umytych i pozbawionych szypułek truskawek, zmiksuj je na gładki mus.

Śmietankę przelej do miski i ubij ją przy pomocy blendera na puszystą masę.

Mus truskawkowy wymieszaj z przestudzoną galaretką. Masę przelej do ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.

Masę śmietanowo-truskawkową przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj i odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia pozostałe truskawki umyj i pozbaw szypułek.

Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzącej wody i pozostaw do delikatnego stężenia.

Na wierzch ściętej masy śmietanowej ułóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką.

Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowe ciasto podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na śmietanowca z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat śmietanowca z truskawkami

Śmietanowiec z truskawkami doskonała propozycja na pyszny placek przygotowany na bazie śmietanki, galaretek truskawkowych oraz świeżych owoców. Ciasto śmietankowe świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na śmietanowiec z truskawkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą jedynie galaretki truskawkowe, truskawki oraz śmietanka 30%. Ciasto możesz wykonać również z truskawkami mrożonymi.

A jak zrobić śmietanowiec z truskawkami? Dwie galaretki rozpuść w 170 ml wrzącej wody i pozostaw do przestygnięcia. Do pojemnika blendera wsyp 300 gram umytych i pozbawionych szypułek truskawek, zmiksuj je na gładki mus. Śmietankę przelej do miski i ubij ją przy pomocy blendera na puszystą masę. Mus truskawkowy wymieszaj z przestudzoną galaretką. Masę przelej do ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Masę śmietanowo-truskawkową przelej do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pozostałe truskawki umyj i pozbaw szypułek. Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzącej wody i pozostaw do delikatnego stężenia. Na wierzch ściętej masy śmietanowej ułóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką. Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując najlepsze ciasto na bazie śmietany oraz galaretek świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu masy. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Poza sezonem dojrzewania truskawek ciasto można przygotować z owoców mrożonych.

Alergeny w śmietanowcu z truskawkami

Lista alergenów dla śmietanowca z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze śmietanowca z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Śmietanowiec z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
189.11
198.56
Białko (g)
3.94
4.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
24.77
26.01
Węglowodany przyswajalne (g)
23.70
24.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
1.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
8.25
8.67
Tłuszcze nasycone (g)
8.16
8.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
7.31
7.67
Szacunkowy indeks glikemiczny śmietanowca z truskawkami 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śmietanowca z truskawkami

Koszt składników
21.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
225 g
truskawkowa, 3 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
5.40
Za 225 g
Truskawki
450 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 450 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
dobrze schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
21.40