Pieczarki w occie

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane pieczarki w słoiku
Pieczarki w occie
Pieczarki w occie stanowią doskonałą przekąskę, którą możesz zaserwować podczas wielu imprez. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pieczarki marynowane.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
28 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pieczarki - małe sztuki (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, słoik 800 ml

Przepis na pieczarki w occie krok po kroku

Pieczarki umyj oraz oczyść.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki stołowej octu.

Do gotującej się wody z octem wrzuć pieczarki i gotuj przez około 5 minut.

Ugotowane pieczarki przecedź na sicie.

Cebulę obierz, pokrój w plastry i ułóż na dnie wyparzonych słoików.

Do słoików dodaj po 1 liściu laurowym, 1 płaskiej łyżeczce gorczycy oraz po 3-4 ziarenka pieprzu.

Do słoików ułóż także pieczarki.

Do garnka wlej 3 szklanki wody, pozostały ocet. Dodaj także cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gorącą zalewą wypełnij słoiczki z pieczarkami, dokładnie je zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na pieczarki w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,4% osób

Więcej informacji na temat pieczarek w occie

Pieczarki w occie to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Pieczarki marynowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Możesz podać je również jako przekąskę podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na pieczarki w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: małe pieczarki, ocet spirytusowy, cukier, cebula, sól, liść laurowy, pieprz w ziarnach oraz gorczyca.

A jak zrobić pieczarki w occie? Pieczarki umyj oraz oczyść. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki stołowej octu. Do gotującej się wody z octem wrzuć pieczarki i gotuj przez około 5 minut. Ugotowane pieczarki przecedź na sicie. Cebulę obierz, pokrój w plastry i ułóż na dnie wyparzonych słoików. Do słoików dodaj po 1 liściu laurowym, 1 płaskiej łyżeczce gorczycy oraz po 3-4 ziarenka pieprzu. Do słoików ułóż także pieczarki. Do garnka wlej 3 szklanki wody, pozostały ocet. Dodaj także cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą wypełnij słoiczki z pieczarkami, dokładnie je zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując smaczne pieczarki w zalewie octowej świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezy. Najlepsze pieczarki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach od momentu przygotowania. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pieczarkach w occie

Lista alergenów dla pieczarek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze pieczarek w occie

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki w occie to doskonała propozycja na pyszny dodatek. Pieczarki poza walorami smakowymi zawierają spore ilości składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
27.42
28.80
Białko (g)
2.38
2.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
4.34
4.56
Węglowodany przyswajalne (g)
3.52
3.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.03
Witamina C (mg)
1.87
1.96
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.30
0.32
Niacyna (mg)
2.74
2.88
Foliany (µg (mcg))
13.60
14.28
Beta karoten (µg (mcg))
0.04
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
4.33
4.55
Potas (mg)
246.85
259.19
Wapń (mg)
3.52
3.70
Fosfor (mg)
67.01
70.36
Magnez (mg)
7.39
7.76
Żelazo (mg)
0.39
0.41
Cynk (mg)
0.40
0.42
Miedź (mg)
0.25
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek w occie 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek w occie

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
1000 g
małe sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
18.50