Pieczarki w occie
- Pieczarki - małe sztuki (1000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na pieczarki w occie krok po kroku
Pieczarki umyj oraz oczyść.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki stołowej octu.
Do gotującej się wody z octem wrzuć pieczarki i gotuj przez około 5 minut.
Ugotowane pieczarki przecedź na sicie.
Cebulę obierz, pokrój w plastry i ułóż na dnie wyparzonych słoików.
Do słoików dodaj po 1 liściu laurowym, 1 płaskiej łyżeczce gorczycy oraz po 3-4 ziarenka pieprzu.
Do słoików ułóż także pieczarki.
Do garnka wlej 3 szklanki wody, pozostały ocet. Dodaj także cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Gorącą zalewą wypełnij słoiczki z pieczarkami, dokładnie je zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat pieczarek w occie
Pieczarki w occie to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Pieczarki marynowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Możesz podać je również jako przekąskę podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na pieczarki w occie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: małe pieczarki, ocet spirytusowy, cukier, cebula, sól, liść laurowy, pieprz w ziarnach oraz gorczyca.
A jak zrobić pieczarki w occie? Pieczarki umyj oraz oczyść. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki stołowej octu. Do gotującej się wody z octem wrzuć pieczarki i gotuj przez około 5 minut. Ugotowane pieczarki przecedź na sicie. Cebulę obierz, pokrój w plastry i ułóż na dnie wyparzonych słoików. Do słoików dodaj po 1 liściu laurowym, 1 płaskiej łyżeczce gorczycy oraz po 3-4 ziarenka pieprzu. Do słoików ułóż także pieczarki. Do garnka wlej 3 szklanki wody, pozostały ocet. Dodaj także cukier oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą wypełnij słoiczki z pieczarkami, dokładnie je zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując smaczne pieczarki w zalewie octowej świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub przekąska na imprezy. Najlepsze pieczarki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach od momentu przygotowania. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pieczarkach w occie
Lista alergenów dla pieczarek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze pieczarek w occie
Pieczarki w occie to doskonała propozycja na pyszny dodatek. Pieczarki poza walorami smakowymi zawierają spore ilości składników odżywczych.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.