Parmigiana z bakłażana
- Bakłażan (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
- Bazylia świeża - kilka listków (10 g)
Przepis na parmigiana z bakłażana krok po kroku
Bakłażan dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry.
Natnij plastry bakłażana i posyp solą. Odstaw warzywo na godzinę aby stało się miękkie.
Obsmaż plastry bakłażana na rozgrzanym oleju.
W tym czasie w garnku lub na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj passatę pomidorową. Dopraw ją dowolnymi ziołami oraz bazylią.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż odrobinę passaty pomidorowej, a następnie dodaj plastry bakłażana i znowu warstwę passaty pomidorowej.
Całość posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 min w 180 st. C.
-
Zupa czosnkowa
-
Pizza margherita
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Zupa z kalarepy
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Zupa paprykowa
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Dal z soczewicy
-
Zupa krem ze szparagów
-
Tarta warzywna
-
Gulasz warzywny
-
Zupa krem z papryki
-
Boczniaki smażone
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Wareniki
-
Ryż z pieczarkami
-
Obiady wegetariańskie
Więcej informacji na temat parmigiana z bakłażana
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.
Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Parmigiana z bakłażana nic innego jak włoska zapiekanka, którą możesz przygotować w swoim domu.
Włoskie danie z aromatycznymi przyprawami to dobry pomysł na rodzinny obiad lub kolację w gronie znajomych.
Przepis na Parmigiana z bakłażana jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.
Zatem, jak zrobić Parmigianę z bakłażana?
Poznaj mój prosty przepis.
Bakłażan dokładnie umyj i pokrój na cienkie plastry. Natnij plastry bakłażana i posyp solą. Odstaw warzywo na godzinę aby stało się miękkie. Obsmaż plastry bakłażana na rozgrzanym oleju. W tym czasie w garnku lub na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie dodaj passatę pomidorową. Dopraw ją dowolnymi ziołami oraz bazylią. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż odrobinę passaty pomidorowej, a następnie dodaj plastry bakłażana i znowu warstwę passaty pomidorowej. Całość posyp serem i zapiecz w piekarniku przez 15 min w 180°. Po tym czasie nasze danie jest dobre do spożycia i pyszne w smaku.
Przepis jest bardzo prosty, ponieważ przygotujesz go nie dłużej niż w 30 minut. Daje także wiele możliwości do modyfikacji. Możesz dowolnie zamieniać składniki. Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko co tylko lubisz a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na smaczne danie na przyjęcie gości do swojego domu.
Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza.
Alergeny w parmigiana z bakłażana
Lista alergenów dla Parmigiana z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze parmigiana z bakłażana
Jest to tradycyjny przepis, jeśli jednak brakuje ci w nim mięsa, śmiało możesz dodać chude mięso mielone.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.