Nalewka z jarzębiny
- Jarzębina (owoce świeże) (1000 g)
- Cukier (1000 g)
- Spirytus (1000 ml)
- Cytryna - 1 sztuka (60 g)
Przepis na nalewkę z jarzębiny krok po kroku
Owoce dokładnie oczyść i osusz, a następnie odłóż do zamrażalnika na 24 - 48 h.
Zamrożoną jarzębinę przełóż na durszlak i zlej gorącą wodą.
Następnie przełóż owoce do słoika, dodaj sok z cytryny, dodaj 1 kg cukru, 500 ml spirytusu i 500 ml wody.
Słoik zakręć i odstaw na 3 tygodnie, czasami możesz wymieszać jego zawartość.
Następnie zlej sam alkohol do osobnego naczynia/słoika.
Dodaj 500 ml spirytusu i 500 ml wody. Odstaw na kolejne 3 tygodnie.
Po tym czasie Twoja nalewka będzie dobra do spożycia.
Więcej informacji na temat nalewki z jarzębiny
Staropolska smaczna nalewka z jarzębiny przygotowana w domowych warunkach to idealny rozgrzewający trunek na sezon jesienno – zimowy. Nalewki możemy przygotowywać przez cały rok z różnych owoców, a jesień to okres, kiedy należy się nimi delektować.
Poznaj mój prosty przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie i przekonaj się jak zrobić nalewkę z jarzębiny.
Potrzebujesz tylko owoców, alkoholu – tutaj najlepiej sprawdzi się spirytus 99,5%,cukru oraz wody. Wszystkie te składniki są łatwo dostępne, więc nie będzie problemu z ich zdobyciem.
Moja nalewka przygotowana jest na spirytusie, śmiało możesz ją także przygotować na wódce lub połączeniu tych obu alkoholi. Najlepszą opcją jednak okaże się połączenie tych alkoholi i wykonanie nalewki jednocześnie na spirytusie i na wódce. Przygotowanie nalewki to co prawda łatwa sprawa, ale wymaga dużo cierpliwości. Już w pierwszym etapie, jakim jest oczyszczanie owoców, musisz uzbroić się w cierpliwość. Owoce jarzębiny są niewielkie, przez co ich obróbka będzie bardziej wymagająca. Sam etap przygotowania to stosunkowo szybka sprawa. Po nim jednak należy cierpliwie czekać, aż owoce przejdą alkoholem, co może potrwać do 6 tygodni. Później znów musisz poświecić trochę uwagi przyszłej nalewce i zasypać ją cukrem, tak aby powstał wysokoprocentowy syrop. Po tym zabiegu nalewka znów nie potrzebuje naszej uwagi, będzie teraz przez minimum 3 miesiące odpoczywać. Po tym czasie nalewka będzie pyszna i dobra do spożycia. Ta z jarzębiny będzie charakteryzować się wytrawnym smakiem. Jest to idealne połączenie słodko cierpkich owoców. Spożywając tę niewielką ilość nalewki, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia nalewki to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości owoców. Skoro już wiesz, jak powstaje domowa nalewka, wykorzystaj mój pomysł na domowy alkohol i przekonaj się, jaka jest dobra i smaczna. Oprócz pysznego smaku ma też sporo zdrowotnych właściwości. Dlatego koniecznie przekonaj się sam, że jest najlepsza!
Alergeny w nalewce z jarzębiny
Lista alergenów dla nalewki z jarzębiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z jarzębiny
Wartości odżywcze nalewki z jarzębiny
W podobny sposób możesz przygotować nalewkę z dowolnych owoców.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.