Miętówka

Opublikowano: 27.06.2021 r., 19:35 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kieliszki miętówki z lodem.
Miętówka
Miętówka to domowa nalewka ze świeżych liści mięty. Ma cudowny orzeźwiający smak i zapach mięty. Może być pita samodzielnie, a także stanowić dodatek do koktajli.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 10 min
121 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 49 porcji
  • Spirytus (1000 ml)
  • Cukier (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, sitko, gaza

Przepis na miętówkę krok po kroku

Duży pęczek mięty umyj, osusz i włóż do słoika.

W garnku gotuj wodę (1,5 litra) z cukrem, aby powstał syrop. Może to potrwać około 10 minut.

Ostudź strop i wymieszaj ze spirytusem.

Zalej mieszanką spirytusu z syropem mięte i odstaw na 2-3 dni.

Po tym czasie wyjmij mięte, przecedź miętówkę, przez sitko z gazą i przelej do butelki.

Jak oceniasz przepis na miętówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat miętówki

Miętówka to domowa nalewka miętowa, zrobiona ze świeżej mięty na wódce lub na spirytusie. To prawie wszystkie składniki. Ostatnim z nich jest cukier, aby nalewka była słodka. Przepis na miętówkę na wódce jest też bardzo łatwy.

Jak zrobić nalewkę z mięty?

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia mięty. Umieść ją w dużym słoiku lub innym zakręcanym naczyniu, w którym chcesz robić miętówkę. W razie potrzeby możesz przekroić je na pół, żeby nie wystawały poza słoik. Możesz też dodać sparzoną skórkę z cytryny, aby wzbogacić aromat gotowego alkoholu. Cukier zagotuj z dodatkiem wody, aby powstał syrop cukrowy. Gotowanie syropu zajmuje około 10 minut. Przestudzony syrop dodajemy do wódki i dobrze mieszamy. Teraz liście mięty zalewamy powstałą mieszaniną i zakręcamy. Tak przygotowany słoik z nalewką miętową odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy miętę i odcedzamy alkohol od resztek mięty. Najlepiej na sitku ułożyć gazę, którą bez problemu można kupić w każdej aptece, i przelać przez nią nalewkę, aby mieć pewność, że miętówka nie będzie zawierała żadnych pływających w niej kawałków mięty. Przecedzić nalewkę miętową przelewamy do butelek i zakręcamy. Jest ona już gotowa do spożycia. Pamiętaj jednak, że alkohol należy spożywać z umiarem. Natomiast mięta ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest to między innymi działanie przeciwwirusowe oraz wspomaganie zwalczania bakterii i grzybów. Dodatkowo mięta zawiera substancje będące przeciwutleniaczami, czyli ma możliwość zwalczania wolnych rodników. Sprawdzi się też u osób z chorobami o podłożu zapalnym, ze względu na działanie przeciwzapalne. Może też obniżać ciśnienie krwi, czy pobudzać wydzielanie soków trawiennych, co wpływa pozytywnie na trawienie, dlatego często polecana jest osobom z problemami trawiennymi. W takich problemach nie tylko pomaga w trawieniu, ale też może pomagać w przypadku wzdęć i zespole jelita drażliwego, a u dzieci przy kolce. Może nawet brałaś w swoim życiu krople żołądkowe, których jednym ze składników jest właśnie mięta pieprzowa, lub piłaś napar z mięty, w przypadku bólów brzucha. Tak wiele właściwości ma tak popularne i dosyć tanie zioło, dlatego koniecznie należy korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Alergeny w miętówce

Lista alergenów dla miętówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na miętówkę

Wartości odżywcze miętówki

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby spożywać alkohol z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
242.41
121.20
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
7.38
3.69
Węglowodany przyswajalne (g)
7.38
3.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.02
0.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.01
0.01
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.00
0.50
Potas (mg)
1.07
0.54
Wapń (mg)
0.07
0.04
Fosfor (mg)
4.63
2.31
Magnez (mg)
0.00
0.00
Żelazo (mg)
0.01
0.01
Cynk (mg)
0.00
0.00
Miedź (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny miętówki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miętówki

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Koszt składników
82.50