Miętówka
- Spirytus (1000 ml)
- Cukier (80 g)
Przepis na miętówkę krok po kroku
Duży pęczek mięty umyj, osusz i włóż do słoika.
W garnku gotuj wodę (1,5 litra) z cukrem, aby powstał syrop. Może to potrwać około 10 minut.
Ostudź strop i wymieszaj ze spirytusem.
Zalej mieszanką spirytusu z syropem mięte i odstaw na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjmij mięte, przecedź miętówkę, przez sitko z gazą i przelej do butelki.
Więcej informacji na temat miętówki
Miętówka to domowa nalewka miętowa, zrobiona ze świeżej mięty na wódce lub na spirytusie. To prawie wszystkie składniki. Ostatnim z nich jest cukier, aby nalewka była słodka. Przepis na miętówkę na wódce jest też bardzo łatwy.
Jak zrobić nalewkę z mięty?
Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia mięty. Umieść ją w dużym słoiku lub innym zakręcanym naczyniu, w którym chcesz robić miętówkę. W razie potrzeby możesz przekroić je na pół, żeby nie wystawały poza słoik. Możesz też dodać sparzoną skórkę z cytryny, aby wzbogacić aromat gotowego alkoholu. Cukier zagotuj z dodatkiem wody, aby powstał syrop cukrowy. Gotowanie syropu zajmuje około 10 minut. Przestudzony syrop dodajemy do wódki i dobrze mieszamy. Teraz liście mięty zalewamy powstałą mieszaniną i zakręcamy. Tak przygotowany słoik z nalewką miętową odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy miętę i odcedzamy alkohol od resztek mięty. Najlepiej na sitku ułożyć gazę, którą bez problemu można kupić w każdej aptece, i przelać przez nią nalewkę, aby mieć pewność, że miętówka nie będzie zawierała żadnych pływających w niej kawałków mięty. Przecedzić nalewkę miętową przelewamy do butelek i zakręcamy. Jest ona już gotowa do spożycia. Pamiętaj jednak, że alkohol należy spożywać z umiarem. Natomiast mięta ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest to między innymi działanie przeciwwirusowe oraz wspomaganie zwalczania bakterii i grzybów. Dodatkowo mięta zawiera substancje będące przeciwutleniaczami, czyli ma możliwość zwalczania wolnych rodników. Sprawdzi się też u osób z chorobami o podłożu zapalnym, ze względu na działanie przeciwzapalne. Może też obniżać ciśnienie krwi, czy pobudzać wydzielanie soków trawiennych, co wpływa pozytywnie na trawienie, dlatego często polecana jest osobom z problemami trawiennymi. W takich problemach nie tylko pomaga w trawieniu, ale też może pomagać w przypadku wzdęć i zespole jelita drażliwego, a u dzieci przy kolce. Może nawet brałaś w swoim życiu krople żołądkowe, których jednym ze składników jest właśnie mięta pieprzowa, lub piłaś napar z mięty, w przypadku bólów brzucha. Tak wiele właściwości ma tak popularne i dosyć tanie zioło, dlatego koniecznie należy korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.
Alergeny w miętówce
Lista alergenów dla miętówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na miętówkę
Wartości odżywcze miętówki
Pamiętaj, aby spożywać alkohol z umiarem.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.