Masa do mazurka

Opublikowano: 15.09.2021 r., 17:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna masa do mazurka
Masa do mazurka
Masa do mazurka to słodka i lepka masa do ciasta zwanego mazurkiem podawanego najczęściej na Wielkanoc. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną masę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
1419 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Mascarpone (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Maliny (200 g)
  • Wiórki kokosowe (130 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa

Przepis na masa do mazurka krok po kroku

Żółtka ubij z cukrem aż powstanie biała masa.

Następnie dodaj mascarpone i krótko zmiksuj do połączenie składników.

Do masy dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj świeże maliny.

Jak oceniasz przepis na masa do mazurka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat masy do mazurka

Pyszna masa do mazurka to nieodłączna część ciasta zwanego mazurkiem. Masa jest słodka i przeważnie gęsta oraz klejąca. Pomysłów na masę do mazurka jest niezliczona ilość. Mazurka do mazurka wielkanocnego może zawierać czekoladę, orzechy, śmietanę, mascarpone, świeże i suszone owoce, masę kajmakową, dżemy i wiele innych składników. Najlepsza masa to taka która łączy w sobie różna smaki i tekstury, nie jest zbyt słodka co można uzyskać dodając do nie świeże owoce lub bardzo popularny teraz karmel z solą. Sprawdzony przepis na masę do mazurka jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieś dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania naszej masy do mazurka będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: żółtka jaj, cukier, serek mascarpone, wiórki koksowe oraz świeże maliny.

Jak zrobić masę do mazurka? Żółtka jaj ubij z dodatkiem cukru aż powstanie z nich biała puszysta masa. Dodaj do niej serek mascarpone i ubij szybko do połączenia składników. Następnie wymieszaj masę z wiórkami kokosowymi a na koniec dodaj świeże maliny. Sera mascarpone nie można ubijać zbyt długo gdyż zważy się i krem nie będzie się nadawał do spożycia.

Maliny są owocami jagodowymi, mają niski indeks glikemiczny i zawierają mało cukru. Mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Maliny są owocami nietrwałymi. Dodając je do ciasta musisz je spożyć do 3 dni.

Wiórki kokosowe są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy te mają krótkie łańcuchy i wchłaniają się z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu, nie potrzebują dodatkowego trawienia. Wiórki kokosowe zawierają dużo błonnika pokarmowego oraz kwasu foliowego (witamina B9), który jest bardzo ważny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego oraz układu nerwowego.

Podsumowując dobra masa do mazurka świetnie sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Ciasto mazurek jest tradycyjną potrawą na wielkanocnym stole. Dodatek malin równoważy słodycz masy. Maliny możesz także ułożyć na wierzchu masy jako dekorację.

Alergeny w masie do mazurka

Lista alergenów dla masy do mazurka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze masy do mazurka

na 100g gotowej potrawy

Masa do mazurka to wysokokaloryczny wyrób z dużą zawartością cukru oraz tłuszczu. Domowe masy nie mają konserwantów. Powinniśmy jednak ograniczać wyroby z tak dużą ilością cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
354.76
1419.03
Białko (g)
3.93
15.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
26.27
105.08
Węglowodany przyswajalne (g)
22.95
91.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.32
13.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
26.44
105.76
Tłuszcze nasycone (g)
24.37
97.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.07
8.27
Cholesterol (mg)
150.78
603.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina C (mg)
5.28
21.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
22.53
90.14
Wapń (mg)
72.50
290.02
Żelazo (mg)
0.83
3.31
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do mazurka brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy do mazurka

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Wiórki kokosowe
130 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 130 g
Koszt składników
41.50