Marynata do śledzi
- Śledź filet (1500 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (120 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
Przepis na marynatę do śledzi krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 1,5 litra wody.
Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.
Zacznij gotowanie, doprowadź wywar do zagotowania.
W międzyczasie dodaj ziele angielskie, liście laurowe.
Gdy osiągniesz temperaturę wrzenia, przestań ogrzewać i odstaw wywar do ostudzenia.
Filety dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.
Przełóż śledzie do słoików i zalej marynatą.
Zakręć i odstaw na kilka dni w ciemnym miejscu.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do śledzi
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na marynatę do śledzi, w których najważniejsza jest zalewa. Jest ona łatwa, szybka w przygotowaniu.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki takie jak śledzie, cukier, sól, marchew, cebula, ziele angielskie i liście laurowe.
Zatem, jak zrobić marynatę do śledzi? Poznaj mój prosty przepis.
Dodatkowo przygotuj 1,5 litra wody. Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Zacznij gotowanie, doprowadź wywar do zagotowania. W międzyczasie dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Gdy osiągniesz temperaturę wrzenia, przestań ogrzewać i odstaw wywar do ostudzenia. Filety dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz. Przełóż śledzie do słoików i zalej marynatą. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciemnym miejscu.
Tak przygotowana marynata do śledzi sprawi, że ryba będzie niezwykle pyszna i delikatna.
Koniecznie wykorzystaj mój pomysł na śledzie w marynacie i przekonaj się, jak dobra może być jedna z najtańszych ryb. Skoro już znasz potrzebne proporcje postaw na wyraziste przyprawy.
Alergeny w marynacie do śledzi
Lista alergenów dla marynaty do śledzi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
W przepisie na marynatę do śledzi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze marynaty do śledzi
Pamiętaj, aby włączać ryby do swojej diety 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.