Marmolada z mastyksu

Opublikowano: 27.07.2023 r., 13:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marmolada z mastyksu podana w słoiczkach.
Marmolada z mastyksu
Marmolada z mastyksu to doskonała propozycja na pyszne przetwory z wykorzystaniem żywicy pozyskiwanej z drzewa pistacji kleistej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
394 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mandarynka - najlepiej bez pestek (2000 g)
  • Cukier (750 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, mastyks
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, słoiki, duża miska

Przepis na marmoladę z mastyksu krok po kroku

Mandarynki dokładnie wyszoruj i ugotuj w wodzie do miękkości. Mandarynki gotuj w całości.

Ugotowane mandarynki wyciągnij z wody, usuń z nich ogonki i pozostaw do przestudzenia.

Owoce zblenduj przy pomocy blendera, zachowując większe kawałki owoców.

Rozdrobnione owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i pół szklanki wody.

Składniki wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż marmolada stanie się gęsta. Podczas gotowania przemieszaj składniki od czasu do czasu.

Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny oraz odrobinę mastyksu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.

Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je.

Słoiczki pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na marmoladę z mastyksu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób

Więcej informacji na temat marmolady z mastyksu

Marmolada z mastyksu to grecki deser przygotowywany z dodatkiem mastyksu. Mastyks to miękka żywica naturalna pozyskiwana z drzewa pistacji kleistej. Mastyks znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do pieczywa, ciast i deserów. Marmolada z mastyksu to dokonały pomysł na przetwory. Marmoladę można wykorzystać jako dodatek do ciast lub kanapek. Przepis na marmoladę z mastyksu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mandarynki, cukier, sok z cytryny oraz mastyks. Proporcje do przygotowania marmolady są różne, wszystko zależy od tego, jakie mandarynki wykorzystasz - im słodsze mandarynki, tym mniej cukru potrzebujesz.

A jak zrobić marmoladę z mastyksu? Mandarynki dokładnie wyszoruj i ugotuj w wodzie do miękkości. Mandarynki gotuj w całości. Ugotowane mandarynki wyciągnij z wody, usuń z nich ogonki i pozostaw do przestudzenia. Owoce zblenduj przy pomocy blendera, zachowując większe kawałki owoców. Rozdrobnione owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i pół szklanki wody. Składniki wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż marmolada stanie się gęsta. Podczas gotowania przemieszaj składniki od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny oraz odrobinę mastyksu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Słoiczki pozostaw do wystudzenia.

Mandarynki to owoce cytrusowe, które wyglądem przypominają mini pomarańcze. Mandarynki różnią się smakiem od pomarańczy i są zdecydowanie bardziej słodkie. Mandarynki zawierają przede wszystkim dużą ilość witaminy A. Są także dobrym źródłem witaminy C, wapnia i potasu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi marmoladę z wykorzystaniem mastyksu. Pyszna marmolada świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników, gofrów lub kanapek na słodko. Smaczna marmolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania (poza mastyksem) dostępne są w większości sklepów spożywczych. Mastyks warto zamówić przez stronę internetową.

Alergeny w marmoladzie z mastyksu

Lista alergenów dla marmolady z mastyksu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na marmoladę z mastyksu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mastyks
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze marmolady z mastyksu

na 100g gotowej potrawy

Marmolada z mastyksu to doskonała propozycja na smaczny dodatek do potraw. Mandarynki wykorzystane do przygotowania marmolady stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
143.55
394.75
Białko (g)
0.59
1.62
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
36.84
101.30
Węglowodany przyswajalne (g)
35.53
97.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
24.73
68.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.42
53.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Niacyna (mg)
0.28
0.76
Foliany (µg (mcg))
11.64
32.00
Beta karoten (µg (mcg))
112.73
310.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
1.73
4.75
Potas (mg)
121.27
333.50
Wapń (mg)
27.18
74.75
Fosfor (mg)
14.55
40.00
Magnez (mg)
8.73
24.00
Żelazo (mg)
0.12
0.34
Cynk (mg)
0.05
0.15
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny marmolady z mastyksu 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marmolady z mastyksu

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mandarynka
2000 g
najlepiej bez pestek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 2000 g
Cukier
750 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 g
Koszt składników
22.50