Murzynek z marmoladą

Opublikowano: 19.02.2022 r., 15:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z marmoladą
Murzynek z marmoladą
Tradycyjny murzynek z dodatkiem owocowej marmolady to świetny pomysł na nowoczesne ciasto dla całej Twojej rodziny lub gości. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny w smaku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
327 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Powidła śliwkowe - 1 słoiczek (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, drewniana łyżka

Przepis na murzynka z marmoladą krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i kakao.

Masę czekoladową odstaw do ostygnięcia.

Jajka rozbij i podziel na białka i żółtka.

Białka jaj ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.

Do masy czekoladowej wsyp mąkę i wlej żółtka jaj. Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj ubite białka jaj. Połącz wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki.

Na końcu wmieszaj powidła i przelej ciasto do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na murzynka z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat murzynka z marmoladą

Murzynek z marmoladą to ekspresowe w wykonaniu ciasto. Podstawową wersję, zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.

Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: kakao, mąka, jajka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia i konfitura śliwkowa.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić murzynka z marmoladą? Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszny w smaku, czekoladowy, domowy deser.

W pierwszej kolejności kostkę masła przełóż do rondelka i rozpuść, dodaj cukier i kakao lub tabliczkę czekolady.

Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.

Jajka rozbij, podziel na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij za pomocą miksera na gęstą pianę. Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do czekoladowej masy. Ważne jest, aby ona całkowicie ostygła, następnie dodaj żółtka i wymieszaj.

Następnie dodaj sztywną pianę z białek jaj. Na końcu czas na dodatek powideł, gdy połączysz wszystkie składniki, wystarczy, że przelejesz masę ciasta do foremki. Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.

Jak upiec murzynka, aby był wilgotny w środku?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i upiecz ciasto, co jakiś czas sprawdzaj jego gotowość za pomocą drewnianego patyczka. Za około 45 minut murzynek będzie dobry.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na murzynka z marmoladą. Przygotuj ten smaczny placek dla swojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na drugie śniadanie lub deser dla najbliższych.

Alergeny w murzynku z marmoladą

Lista alergenów dla murzynka z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na murzynka z marmoladą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze murzynka z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz możliwość, użyj domowych przetworów zamiast kupnych powideł.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
327.54
327.54
Białko (g)
4.92
4.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
42.79
42.79
Węglowodany przyswajalne (g)
41.53
41.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.28
16.28
Tłuszcze nasycone (g)
10.67
10.67
Tłuszcze nienasycone (g)
5.61
5.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.73
4.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
0.88
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.49
82.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
153.63
153.63
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.46
0.46
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.43
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
151.34
151.34
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.99
1.99
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.41
59.41
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.35
28.35
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
26.40
26.40
Potas (mg)
110.20
110.20
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.65
39.65
Fosfor (mg)
84.82
84.82
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.91
18.91
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.57
2.57
Cynk (mg)
0.56
0.56
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka z marmoladą 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka z marmoladą

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
32.80